Dobbelsteen gesmokkel

Gerommel met dobbelstenen.

Dobbelstenen: vriend, vijand of slachtoffer?

Wie kent het niet: er is altijd iemand die nét dat beetje beter dobbelt als de rest. Hoe je het verklaart is vaak aan de trant van: geluksdobbelstenen of domweg mazzel. Nu zijn er echter een aantal technieken die te gebruiken zijn om het lot een beetje naar je hand te kunnen zetten.

  • Leggen : een gouwe ouwe. je hebt de stenen vast met de “verkeerde” kant boven. Nu gooi je met een rol van de pols de stenen zo neer dat ze niet rollen maar om klappen naar de “goede” kant. het geklepper van meerdere stenen op het bord / de tafel zal dan doen lijken dat je fatsoenlijk gerold hebt. Dat ze een stukje doorschuiven maakt niet zoveel uit: het voegt alleen geloofwaardigheid toe.
  • Oneffen Terrein: ideaal gezien is een plek waar je op rolt vlak en zonder obstakels. Je hebt echter altijd van die vervelende rommel op tafel liggen als niet gebruikte speelstukken, speelgeld, de rand van het bord en in sommige spellen het regelboek (of regelboeken in geval van sommige rollenspellen). Dit zijn ideale plaatsen om de een of andere steen te laten verdwalen zodat je een ‘bok’ krijgt. Die kun je dan opnieuw gooien of, in geval van een goede kant die zou gevallen zijn, het obstakel aan de kant schuiven / het boek platdrukken onder het mom van: “hij zou anders daar toch op gevallen zijn”. Zo kun je dus een slechte steen her-rollen.
  • De procent-truuk: alleen te gebruiken als je met een d100 of een andere twee-digit rol werkt. Gebruik wel twee kleuren, zo dom zijn de meeste medespelers niet, maar ben niet duidelijk over welke de “eerste” dobbelsteen is. Zo kun je de rol wat beter naar je hand zetten door te vragen “wit was de eerste steen, toch?”.
  • Knikkeren: Gooi niet de dobbelstenen tegelijk maar laat ze een voor een uit je hand glijden. Een geoefend oog heeft snel door of de eerdere stenen goed vallen en laat dus de optie open om de steen die nog in de hand is te gebruiken om de ongewilde steen alsnog een keer aan te stoten. Zo kun je uit 5 dobbelstenen effectief 15 worpen halen!
  • Speedrolling:  Als je op je beurt aan het wachten bent, speel gerust met je setje stenen, “oefenrollen” kun je het noemen of “de slechte rollen eruit halen”.  dan hou je vlak voor je aan de beurt bent even in en gooi je op de overgang van de beurt. Zo heb je twee of drie rollen voor je eigen beurt…

Nu heb ik waarschijnlijk wat mensen aan het denken gezet: was de bedoeling ook. 😉

Tip: laat niet merken dat je dit gelezen hebt. Zo kun je de fopperts makkelijker betrappen en misschien je technieken wat uitbreiden.

Tot ‘lees’, Den Dré

Auteur: André

Getogen in het Eindhovense. Naar school geweest voor elektromonteur. Nooit iets mee gedaan omdat ik meer machinebouwer en gamer ben dan wat anders. Nu werk ik voor DAF als contructeur van de motorproefstanden.

2 gedachten aan “Dobbelsteen gesmokkel”

  1. … en toch ken ik verschillende mensen die gespeend van tactisch inzicht toch structureel goed gooien. En dan ook nog met name op cruciale spelmomenten.

    Vooral bij dobbelsteen intensieve spelen als Axis & Allies en de blokjeswargames van Columbia Games heb ik hier last van gehad. Er zou een centrale database moeten komen om dergelijke lieden te registreren!

Reacties zijn gesloten.