De Catan Specials: een succes

Afgelopen zondag was de aangekondigde Catan Specials in de speelruimte van Gameforce. Al rond 12 uur waren de eerste bezoekers binnen, ze konden vrijwel meteen kiezen uit een aantal bijzondere opstellingen. Er werden die middag diverse varianten gespeeld…
De Tovenaar van Catan
De Tovenaar van Catan

Natuurlijk waren er op deze zondagmiddag verschillende bekenden aanwezig. Maar er waren ook mensen op afgekomen die (nog?) niet met een zekere regelmaat op woensdag- of donderdagavond of op zondagmiddag langskomen. Sommige van de nieuwe bezoekers waren al wel bekend met Catan en/of met de afgeleide spellen. Maar er waren ook mensen op deze dag afgekomen die de regels van Catan nog niet of nauwelijks kenden. Deze mensen konden prima profiteren van de uitleg die aanwezige liefhebbers bereid waren te geven.

Naast een stapel van acht basisdozen Catan (met dank aan Tirage), had ik zelf al mijn Catan meegenomen. Niet alleen het basisspel en alles wat je daar mee kunt spelen (op zich al een leuk stapeltje dozen), maar ook alle bijzondere varianten en afgeleiden die ik zelf heb.  En dat levert dan een aardige foto op:

Catan in allerlei varianten...
Catan in allerlei varianten...

Bij de eerste spellen die van start gingen waren ook drie bijzondere. De eerste daarvan was een tafel van vier waar “Steden & Vissers” werd gespeeld. Aan de bekende uitbreiding “Steden & Ridders” werd ook nog “De Vissers van Catan” toegevoegd. Diezelfde Vissers zouden later overigens nog een keer terugkomen. Aan de tweede tafel werd met zijn vieren “Puerto Catan” gespeeld: een variant waarbij het basisspel Catan is uitgebreid met het rolselectie-mechanisme uit “Puerto Rico”. Dat was even wennen, maar als je al vaker Puerto Rico hebt gespeeld gaat dat vrij snel goed. De heftige discussie die op een gegeven moment aan dat bord werd gevoerd had overigens niets te maken met de regels van deze specifieke variant, maar met de regels van het basisspel… Aan de derde varianten-tafel werd “De Tovenaar van Catan” gespeeld, een spel met een heel bijzondere opstelling (maximaal twee van elke soort tegel!; zie bovenaan). Aan een andere tafel was daarna een kwartet begonnen aan een potje “Val van Rome”. Toen later zowel Steden & Vissers als Puerto Catan ongeveer gelijktijdig afgerond waren, werden de koppen bij elkaar gestoken om alsnog het potje poly-Catan te spelen (voorheen Multi-Catan genoemd; dit was echter al een gebruikte naam): Catan met meer dan zes personen aan hetzelfde bord. Dat werd uiteindelijk een potje waar we met zijn achten speelden, en waar de al eerder genoemde Vissers ook weer terugkwamen. Omdat dit laatste potje later dan gepland werd gestart was er natuurlijk het punt van het einde van het spel: om zes uur gaat de ruimte namelijk dicht. Maar wat een goede planning: om kwart voor zes waren we niet alleen al klaar (anders zouden we het spel op dat tijdstip hebben onderbroken), maar alles was ook al ingepakt…

Naast de spelers werd er ook nog wat anders gedaan met Catan. André heeft zondagmiddag enkele tegels gemaakt met paintbrush-techniek. Ik had namelijk twee maanden eerder een idee gekregen voor een variant op een variant: het “Piratennest” als een gewijzigde “Roofridderburcht”. André had zich bereid verklaard om die tegel (en eventueel ook nog wat andere) te maken. Een idee voor de indeling van het Piratennest had ik ondertussen al, en toen ik het tekenprogramma uitgeprobeerd had was de opzet voor deze tegel snel klaar. Na het Piratennest heeft André nog een paar tegels gemaakt.

André creatief aan het werk met verf en papier
André creatief aan het werk met verf en papier

Het idee om deze middag te organiseren was opgekomen door een combinatie van twee factoren: een ruime hoeveelheid voorhanden scenario’s en varianten, en de wens van Twan om op de zondag meer mensen te trekken met bijzondere thema’s. Catan wordt niet zo vaak uit de kast gehaald, misschien ook omdat “we dat al wel kennen”. En er zijn inderdaad nog zo veel andere, nieuwe, leuke spellen die we willen uitproberen… Maar deze combinatie, met veel verschillende mogelijkheden (sommige zo vers van internet geplukt dat de vertaling nog niet gereed was)… Ik zelf vond deze dag geslaagd. Met een beetje meer reclame kan het misschien wel zo druk worden dat er niet meer gelijktijdig een toernooi gehouden kan worden. Ik ga binnenkort overleggen of we dit nog een keer gaan herhalen. Er zijn namelijk nog een heeeeeeleboel niet-gespeelde varianten en scenario’s over 😉 .

Meer links

2 gedachten aan “De Catan Specials: een succes”

  1. Het was heel gezellig
    Er waren veel meer mensen dan ik verwacht had
    21 mensen zo vertelde Rob (de organisator van catan) gisteren. Het multispel is gedaan met 8 mensen.
    Zeker een activiteit dat voor herhaling vatbaar is
    Geen toernooi maar lekker spelen en zien waar je uit komt

  2. Ik ben zelf niet zo’n Catan speler. Maar ik heb me ook prima vermaakt. Vooral dat Puerto Catan vond ik leuk. Het Catan met zijn achten ging ook wel goed. Sneller dan ik had verwacht.

Reacties zijn gesloten.