Een nieuw project … Starmada

Battlestar Galactica 01Één van mijn favoriete TV-series uit de jaren tachtig is Battlestar Galactica. De laatste overlevenden van een verrassingsaanval door een robotras, genaamd de Cylons willen terugkeren naar de planeet waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen … Aarde. Daarin worden ze op alle mogelijke manieren dwarsgezeten door die Cylons. Maar lijken die 12 Colonies niet een beetje op de Verenigde Staten van Amerika ten tijde van hun onafhankelijkheid in 1776. En die lafhartige aanval, doet dat niet denken aan Pearl Harbor. En dan die niets en niemand ontziende kille robots de Cylons. Starmada 01Waren dat niet de Commies van de andere kant van de muur? En ze vlogen ook nog eens in de lelijkere ruimteschepen! En die hele tocht naar moeder Aarde, is dat niet iets van uit de Bijbel. Nu ik ouder en wat wijzer ben, wordt ’t mij steeds duidelijker. Maar het was ook de tijd van de Koude Oorlog en daarmee geeft Battlestar Galactica een tijdsbeeld. Toch vond ik het toen een indrukwekkende serie. Helaas durf ik ‘m op DVD niet terug te zien. De illusie durf ik niet verstoren. Vele series uit die tijd zijn tegenwoordig het aanzien niet meer waard! Een jaar of vijf geleden schijnt er een compleet nieuwe serie uitgebracht te zijn, maar blijkbaar heb ik ‘m gemist. Maar wie heeft ‘m wel gezien? Misschien moet ik ‘m eens een keer als DVD-pakket aanschaffen. Kortom ik heb iets met ruimteschepen. En nu ik bezig ben met miniatuur wargaming was dat voor mij reden eens op zoek te gaan naar een leuk SF-spelsysteem met ruimteschepen.

Ground Zero Games

Ground Zero Games 01Het is alweer in de maand augustus geweest dat ik bij Ground Zero Games twee vloten uit de Full Thrust setting heb besteld. Echter na wekenlang niks gehoord te hebben, heb ik toch maar eens contact opgenomen hoe het zat. De ruimteschepen zijn verstuurd, maar hebben wellicht bij Alpha Centauri een afslag gemist. Terwijl ik ondertussen verder werkte aan andere projecten, liet het resultaat van het onderzoek bij Royal Mail op zich wachten. Omdat het allemaal wat lang duurde, was Ground Zero Games bereid de ruimteschepen nog eens te sturen. Dat was bijzonder sympathiek van hen en anderhalve week later kwamen ze aan opgepropt in een klein doosje. Zie ze op bijgaande foto’s eens glimmen!

Starmada

Ground Zero Games 02Nu wist ik dat ze bij Spelgroep BOD uit Utrecht deden aan Full Thrust . Maar dat is alweer een spelsysteem uit het begin van de jaren negentig. Na lang rondkijken en vergelijken, heb ik uiteindelijk gekozen voor Starmada van Majestic Twelve Games. Na het regelboek uitvoerig bekeken te hebben, denk ik niet dat ik mij heb vergist. Het spelsysteem is eenvoudig, modulair en generiek van opzet met allerlei optionele regels die je naar believen kunt toepassen. Verder is het mogelijk vrijwel elk ruimteschip uit een willekeurige SF-setting te ontwerpen. Een handige MS-Excelsheet dient hierbij als hulpmiddel.

Het echte werk..

Nu hoeft er alleen nog een likje verf op. Ik wil nog een paar andere projecten afronden en verwacht ze over een maand of vier op tafel te kunnen zetten. Een droom zal dan in vervulling aan en weer een mooi spel om zo nu en dan op tafel te zetten. Tot die tijd mag je luisteren naar een stemmingverhogende tune uit een lang vervlogen legendarische TV-serie.

2 gedachten aan “Een nieuw project … Starmada”

  1. Starmada heb ik wel eens van gehoord. Ik heb echter de opmerking dat er door de gebruikers van Star Fleet Battles er ook al een Galactica uitbreiding is uitgebracht: SFB is echter een stuk gedetailleerder dan Starmada en bijgevolg ook dus van een lijvig regelwerk voorzien. Misschien een idee om eens naar te kijken.
    http://www.starfleetgames.com/starfleetbattles.shtml

  2. In een heel ver verleden heb ik SFB eens een paar keer gespeeld. Ik vond het een traag en veel te gedetailleerd spel. En natuurlijk toegespitst op de Startrek Universe, wat ik OK vind.

    Starmada heeft – denk ik, want ik heb het nog niet gespeeld – een goed evenwicht in tactische diepgang en speelbaarheid. Bovendien heeft het allerlei optionele regels en leent het zich om er huisregels voor te maken, waar ik ook al ideeën voor heb.

    Maar we zullen zien, als het ter tafel komt …

Reacties zijn gesloten.