Dominion en uitbreidingen

dominion-intrigue-germanDegenen die deze blog regelmatig lezen, zullen intussen wel weten dat ik een fan ben van Dominion. In dit bericht wil ik een aantal onderwerpen aansnijden die ik de afgelopen tijd tegengekomen ben. De onderwerpen zijn: uitbreidingen, vertalingen, strips, illustratie van de doos en zelfgemaakte dozen.

Uitbreidingen

Er zijn al twee Engelstalige Dominion uitbreidingen aangekondigd door Rio Grande Games. Dominion: Intrigue zal uit moeten komen in april of mei dit jaar. En de tweede uitbreiding Dominion: Seaside zou rond Spiel 2009 (oktober 2009) uit moeten komen. Deze uitbreiding zullen op zichzelf staande spellen worden, dus inclusief de geld- en overwinningskaarten. De prijs zal waarschijnlijk ook gelijk zijn aan die van het basisspel. In maart worden er ook twee promotie kaarten uitgebracht genaamd Envoy en Black Market, die via BoardGameGeek te koop zullen zijn.

Waarschijnlijk is de naam Seaside, van de tweede uitbreiding, alleen maar een werktitel. Dit omdat seaside in het Engels een specifiekere betekenis heeft dan in het Amerikaans. In het Amerikaans betekent seaside: ‘Een stuk land dat aan de zee ligt.’ De Engelse betekenis is: ‘Een plek bij de zee, in het bijzonder een strand of vakantieoord.’ De ontwerper, Donald X. Vaccarino, was zich niet bewust van de Engelse betekenis. Hij liet weten dat de uiteindelijke naam anders zou kunnen worden, maar dat hij geen problemen heeft met de huidige naam Seaside.

999 Games

999 Games is de uitgever van de Nederlandse vertaling van Dominion. Het gerucht is dat 999 Games in plaats van volledige spellen, wel echte uitbreidingen gaat uitbrengen met alleen maar de nieuwe koninkrijkkaarten voor de daarbij horende prijs. 999 Games wil dit niet bevestigen, maar liet weten dat ze goed in de gaten houden wat Rio Grande Games gaat doen.

Over de hele wereld

Dominion wordt in een heleboel talen uitgebracht. Op dit moment in het: Engels, Duits, Frans, Nederlands, Fins, Italiaans, Spaans, Tsjechisch, Hongaars, Portugees, Koreaans, Pools en Japans.

Strips

Mark Diehr (Basilisk) heeft een aantal dominion strips gemaakt, waarvan hierboven er één te zien is. Ga naar het Dominion Comix onderwerp op het BoardGameGeek forum om al zijn Dominion strips te lezen.

Nieuw ontwerp van de voorkant van de doos

Hans Im Glück, de Duitse uitgever van Dominion, heeft het ontwerp van de doos aangepast. Hij is iets minder donker en zou geschikter moeten zijn voor het grotere publiek. Het is nog onbekend of de herdrukken van Rio Grande Games en 999 Games ook deze nieuwe illustratie gaan gebruiken. Je kunt de nieuwe illustratie zien op de foto aan het begin van dit bericht.

Zelfgemaakte inschuifbare doos

dominion-self-made-boxIets anders wat ik tegenkwam is een project van een Koreaan die zijn eigen inschuifbare Dominion doos gemaakt heeft. De begeleidende tekst is niet te lezen, maar de foto’s spreken voor zichzelf.

Bronnen

Voor meer informatie zie:

Als je nog andere berichten over Dominion tegengekomen bent, laat dan een reactie achter.

Eén gedachte over “Dominion en uitbreidingen”

  1. Die in/uitschuifbare doos is waarlijk een fantastisch project. Een briljant idee, en heel mooi gedaan. Om jaloers op te worden.
    Kleine tip voor als je zelf aan het knutselen zou willen slaan: zet de tabjes aan de achterkant van de vakjes, niet aan de voorkant. Dat werkt denk ik net iets beter (de voorste tabjes zijn niet of nauwelijks te lezen).

Reacties zijn gesloten.