Japanse Vliegtuigen – Klaar voor de strijd

Japanse WOII VliegtuigenDe afgelopen weken heb ik er hard aan gewerkt en nu zijn mijn 20 Japanse vliegtuigen gereed om in de strijd te worden geworpen. De vliegtuigen op de bijgaande foto betreffen 4 torpedobommenwerpers Nakajima B5N “Kate” linksvoor. Rechtsachter in het geel zijn 4 Aichi D3A “Val” duikbommenwerpers. “In het geel” zul je denken. Ongebruikelijk, maar het heeft bestaan. De overige 12 vliegtuigen zijn Mitsubishi A6M Zero’s in verschillende kleuren. De Japanners hadden geen onafhankelijke luchtmacht. Zowel de landmacht als de marine hadden een eigen luchtvaartafdeling. Die van de landmacht hadden aan de bovenzijde een overwegend groene kleur en die van de marine een lichte tint. Zero, Kate en Val maar ook andere aanduidingen als Betty, Jude en Oscar zijn trouwens geen officiële Japanse vliegtuignamen, maar bedacht door de Amerikanen. De oorspronkelijke Japanse namen waren wat moeilijk te onthouden en lastig uit te spreken. Vandaar! De vliegtuigmodellen zijn afkomstig van Raiden Miniatures.

Slag om Engeland

Duitse WOII VliegtuigenBritse WOII VliegtuigenTevens heb ik de gelegenheid genomen, om mijn bestaande verzameling 38 Battle of Britain vliegtuigen uit te breiden met 2 Spitfires, 2 Hurricanes en 4 Messerschmitts Bf109e’s, ook afkomstig van Raiden Miniatures. De Messerschmitts zijn geschilderd in de kleuren van Jagdgeschwader 3, genaamd naar Ernst Udet, de labiele luchtheld die later zelfmoord pleegde. De Britse vliegtuigen zijn geschilderd in afwijkende – maar historisch wel juiste – kleuren dan gebruikelijk tijdens de slag om Engeland. Dit in mijn streven elk squadron eenvoudig van elkaar te onderscheiden en variatie op het spelbord te brengen.

Slag in de Koraalzee

Check Your Six 01Afgelopen zaterdag was het dan zover. Bij Militia Brabantia zouden ze ter tafel komen, voor een potje Check Your Six! van SkirmishCampaigns met 6 man. ’s Morgens ben ik nog extra vroeg uit de veren gekomen, om de labels en de magneten op de stands te bevestigen. En zo gingen ze dan vers uit de fabriek rechtstreeks de strijd in. Het gespeelde scenario betrof de Japanse aanval op het Amerikaanse vliegdekschip Yorktown – alias The Fighting Lady – tijdens Slag in de Koraalzee op 8 mei 1942 – de eerste confrontatie tussen vliegdekschepen in de geschiedenis. Een aanvalsgolf van 4 Zero’s, 6 Kates en 9 Vals hebben de taak de platdek tot zinken te brengen. Zij werden daarin tegengewerkt door 6 Wildcats en 4 Dauntlesses. De Dauntlesses hebben hun 180 graden draai te laat ingezet, waardoor ze ver achter de Japanse aanvalsgolf terecht kwamen. De Wildcats deden het beter. Menig Kate en Val werden neergehaald, daarin bijgestaan door luchtafweer dat opvallend vaak op de eigen vliegtuigen schoot. Op bijgaande foto kun je ze zien vliegen. Een Kate heeft een dikke rookpluim in de staart, zojuist veroorzaakt door een Wildcat in de flank. De kruiser op de achtergrond is de Astoria. Een Zero hing nog in de staart van de Dauntless van de latere topaas Stanley “Swede” Vejtasa. Maar net op het moment dat de vuurknop moest worden ingedrukt, werd de Zero vol getroffen door luchtafweer van de Astoria. The Swede mocht zijn carrière voortzetten!

Hoe het afliep…

Helaas was op het moment, dat de Yorktown binnen bereik kwam, ook de sluitingstijd van GameForce daar. In werkelijkheid liep de Yorktown vooral schade op aan haar vliegtuigenlift, maar het schip werd snel weer zeeklaar gemaakt om een sleutelrol te vervullen in de cruciale Slag bij Midway. Collegavliegdekschip Lexington – dat meevoer maar niet in het scenario meedeed – trof het minder goed. Ze liep zware schade op, maar alle branden werden bedwongen. Echter een vonk in de opgehoopte benzinedampen veroorzaakte alsnog een inferno, waardoor de Lady Lex het einde van de dag niet haalde. De Japanners verloren overigens ook een vliegdekschip – de kleinere Shoho.  De Amerikaanse verliezen waren groter, maar ze verijdelden toch een Japanse landingsoperatie aan de zuidkust van Nieuw Guinea, de springplank naar Australië.