Breakthrough 1940

Breakthrough 1940 01Vandaag wordt in het Liefland College in Utrecht de megagame Breakthrough 1940 gehouden. Het thema is deze keer operatie Fall Gelb, de Duitse aanval op de Lage Landen en operatie Fall Rot de finale aanval op Frankrijk in de mei- en juni-dagen van 1940. Deelnemers kruipen in de huid van de militaire bevelhebbers en politiek leidinggevenden uit die dagen.

Dat de westelijke geallieerden er nu wel in zullen slagen de Duitse vloedgolf te doen stoppen lijkt mij onwaarschijnlijk gezien de militaire doctrines aan beide zijden. Maar in spellenland is niets onmogelijk. Dus wie weet hoeft de British Expeditionary Force helemaal niet uit Duinkerken te evacueren en houden ook de Peelstelling en de Grebbenlinie heldhaftig stand.

De vorige megagame – dat is alweer 5 jaar geleden – ging over operatie Market-Garden. Zo’n honderd mensen hebben er toen aan deelgenomen in de diverse rollen van commandanten, ondercommandanten en scheidsrechters. De deelnemers werden opgedeeld in groepjes van 5 man. Elk groepje was verantwoordelijk voor een stukje front. Zij gaven de orders aan de eenheden waar zij bevel over voerden door aan de scheidsrechters die ze dan in een aparte ruimte op een grote kaart verwerkten. De informatie over mede- en tegenstanders is beperkt. Zo wordt een stuk Fog-of-War in het spel verwerkt, wat de deelnemers een tamelijk realistische ervaring geeft. Zelf was ik er toen niet bij, maar van mensen die eraan hebben deelgenomen, weet ik dat dit een bijzondere ervaring is geweest.