Monopoly Deal Kaartspel

monopoly-deal-boxfrontAan mij werd onlangs het spel Monopoly Deal geïntroduceerd. Tijd voor een recensie!

Toen ik aan het spel begon en de uitleg kreeg, vielen er meteen meerdere dingen op. Om te beginnen dat er wel Monopoly op het doosje staat, maar dat dit ook een willekeurige andere naam had kunnen zijn. Ik als fanatiek Monopolyspeler ken ongeveer alle aspecten van het oorspronkelijke spel, en had al na een paar minuten grote verschillen gevonden. Monopoly Deal is namelijk een kaartspel. Géén speelbord, dobbelstenen, pionnen, statistieken, gevangenis, ruilen, boetes, belastingen, huisregels, opletten wie jou raakt, Kans- en Algemeen Fonds kaarten en/of lange spelregels. Zelfs geen mensen die over de speellengte zeuren…

In plaats van al dat mooie oude en vertrouwde, zijn het nu kaartjes bestaande uit – onder andere – grondkaarten (eigendomsbewijzen), verschillende vormen van jokers, Geldkaarten en Actiekaarten. Met die kaarten mag/moet/kun je verschillende dingen doen, want de grondkaarten leg je (gratis!) voor je op tafel, Actiekaarten speel je uit en Geldkaarten leg je in je eigen Bank. Behalve de Geldkaarten hebben ook de meeste andere kaarten een geldwaarde, en ook die kaarten mag je in je eigen Bank leggen. Want als er geld van je geëist wordt, moet je namelijk óf betalen vanuit je Bank, óf je moet je grondkaarten inleveren. Geld eisen kan op verschillende manieren.

Iedere speler begint het spel met vijf kaarten op hand. Tijdens je beurt raap je eerst twee kaarten, daarna speel je er drie, en kaarten spelen gaat per soort kaart compleet anders. Hier een beknopt overzicht:

 • Grondkaarten leg je voor je neer om later huur te kunnen innen en grondsetjes te vormen, beiden eventueel met behulp van diverse jokers. Door drie setje compleet te maken win je. Groot verschil met echt Monopoly is hierbij dat grondkaarten wel een waarde hebben, maar gratis op tafel komen. Dit maakt de geluksfactor erg hoog, want wat je kunt spelen wordt bepaald door wat je afraapt. Ook kan je huizen en hotels aan compleet gemaakte setjes koppelen.
 • Geldkaarten wil je zoveel mogelijk in je bank hebben, zodat je daarmee kunt betalen in plaats van met je kostbare straten.
 • Actiekaarten speel je om jezelf te helpen, en vooral je tegenstanders te torpederen. En juist daar gaat het spel eigenlijk om: beuken met actiekaarten! Een vrij onschuldige is de ‘Ik ben jarig’-kaart, waardoor je van elke speler 2 miljoen krijgt. Ook nog wel schappelijk is: ‘Langs Start’, die je 2 kaarten laat rapen. Er zijn verschillende kaarten waar je huur kan vragen over je eigen straten. Die varieert van 1 miljoen tot 8 miljoen (uiteraard afhankelijk van je straten). Dit kan uit de hand lopen, want ik had laatst een combinatie van straten, huizen en Actiekaarten die in een klap 88 miljoen opleverde. Letterlijk!

Los van de lompe combo’s, heb je ook nog minder subtiele Actiekaarten. Met bijvoorbeeld (maar niet uisluitend) ‘Sluwe Deal’, die grondkaarten van je tegenstanders afpakken, en ‘Dealbreker’ die complete setjes inclusief huizen en hotels overneemt. Zoals in de handleiding staat: Wreed! Gelukkig is er ook nog een kaart genaamd ‘Dacht het niet!’…

Ook deze actiekaarten voegen een grote geluksfactor toe aan het spel. Of je raapt ze, of je raapt ze niet. Degene met de meeste mazzel wint, en het komt regelmatig voor dat een spel binnen drie rondes is afgelopen. Iedereen is even kansvol als kansloos in dit spel. En dat maakt het spel weer bijzonder. Want bij Monopoly is er wellis waar een geluksfactor (dobbelstenen), maar je moet wel inzicht en ervaring hebben om te winnen. Maar hier zorgen de constant wisselende kansen, het geluk, elkaar naaien en uitlachen voor alle spanning en spelplezier. We hebben al heel wat hilarische momenten meegemaakt tijdens diverse rondes. Alleen jammer dat het even duurt voordat iedereen de spelregels begrijpt, terwijl die niet zo ingewikkeld zijn. En de actiekaarten hadden hier en daar iets duidelijker geformuleerd mogen zijn. Dit spel moet mensen aan het lachen maken, niet aan het nadenken.

Daarom is Monopoly Deal niks voor mensen die hopen te winnen en er goed in willen worden. Dit spel is bedoeld voor mensen die veel lol en gezelligheid zoeken, waarbij je geheel zonder risico je verstand op nul kan zetten. Ik heb na 3 rondes die switch gemaakt, en daarna ben ik het steeds leuker gaan vinden. Nu al een campinghit!

Auteur: Robbie Greve

Hee daar, ik ben Robbie, een actieve 20-er die graag en veel spellen speelt. Zoals daar zijn Monopoly, Magic: the Gathering, Dominion, Perudo en pokeren. Daarnaast game ik ook op spelcomputers. En dat allemaal bij mij thuis, bij vrienden en meerdere keren per week bij de GameForce.

14 gedachten aan “Monopoly Deal Kaartspel”

 1. Gisteren heb ik een paar potjes monopoly deal voor het eerst gedaan, maar echt een leuk spel vind ik het niet. Wij speelden het met 5 personen, waardoor er ieder rondje 2 personen voor spek en bonen mee deden. die 2 konden de hele tijd in hun beurt kaartjes opleggen, die dan voordat ze weer aan de beurt waren weer waren gejat. Misschien is het spel leuker met minder personen, of met meerdere setjes monopoly deal, want dat is ook mogelijk om bij elkaar te voegen.

 2. Ik heb het spel voor een paar maanden geleden gekocht
  maar nog niet gebruikt wegens niet aanwezige handleiding.
  nu heb ik hier op de site gekeken en nu snap ik het
  nog niet….Wat is de bedoeling van dit spel en hoe speel je dit?????

 3. Heb het spel vorige week diverse keren (>10 keer) gespeeld met z’n tweeen. Het spel is idd. vrij snel te leren (de eerste 2 potjes moet je eventjes oefenen…).

  Toch is het met 2 spelers niet echt leuk. Met name de zgn. kleurenjokers zijn niet zo leuk (dus hebben we deze er uit gehaald…).
  Ook hebben we het aantal benodigde paren verhoogd van 3 naar 4 paren. Dit maakte het geheel in ieder geval iets leuker.

  Het is op dus wel een leuk spel, maar ik vraag me af of we deze nog vaak zullen spelen. We zullen het waarschijnlijk nog een keertje met meerdere spelers proberen.

  Ik geef het spel een 7.

 4. Geweldig spel, tactics echt wel benodigd om te winnen. inmiddels voor de vierde week achter elkaar tot diep in de nacht zitten spelen met 4 / 5 en zelfs 6 mensen. erg leuk spel ! zeker een aanrader die van alles wat willen, spanning , tactiek, geluk en monopoly !

 5. je moet zorgen dat je 2 eigendomsgrondjokers hebt
  kan niet gestolen worden
  sluwe deal zeg je hget is een hele set
  dealbreker dan is het geen hele set

 6. en dan nu een vraag die ons heden avond weer tot een behoorlijke discussie heeft gebracht.

  Als je moet betalen met een grondkaart, kan die grondkaart door de eisende partij ook als grondkaart worden ingezet?

  1. Als je betaald met een grondkaart dan gaat die naar de verzameling grondkaarten van de tegenpartij. Dus hij is dan onmiddelijk ook ingezet.

 7. de spelregels zijn onduidelijk! ik snap er geen ene biet van ik denk dat ik het spel ga weg gooien wil iemand mij helpen!!

  1. Beste,
   Op zich is het spel niet moeilijk, maar om nu even zo alles via tekst uit te leggen, daarvoor zijn de spelregels. Je zou eventueel wel eens op een spellenavond kunnen langskomen en breng dat het spel mee. Dan kan het daar eens met je gespeeld worden. Dan wordt alles waarschijnlijk een stuk duidelijker.

   Groeten Pieter

 8. wow wat veel reacties op een spel. Je kunt idd altijd een keertje langskomen op RTD spellenavond zoals 8 december er zijn genoeg mensen die dit spelletje wel kennen, en de meeste uitleggers die het niet kennen kunnen het aan de hand van regels zo uitleggen (zijn er niet zoveel)
  leuk tussendoortje heb hem zelf ook

Reacties zijn gesloten.