Gebeurtenissen op Catan

Catan geberuteniskaarten (rugzijde)
Catan geberuteniskaarten (rugzijde)

In mijn vorige artikel over Catan heb ik Das Buch besproken. Een van de kleinere varianten die daarin is opgenomen is “Gebeurtenissen op Catan”. Hierbij wordt bij elke dobbelsteenworp niet alleen de grondstoffen-opbrengst afgehandeld, maar daaraan voorafgaand wordt eerst de bij dat getal horende gebeurtenis verwerkt. Bepaalde spelers krijgen of verliezen een kaart, of verliezen een straat of schip. Bij deze variant wordt dus nog steeds met de dobbelstenen gegooid. De gebeurtenissen staan in een aparte tabel vermeld.

In de uitbreidingsdoos Atlantis en in Kooplieden en Barbaren zit een ietwat andere variant. Die werkt namelijk met kaarten in plaats van de dobbelstenen. Hierdoor is de kansverdeling niet meer theoretisch maar reëel (als je tenminste de jaarovergang pas na alle 36 kaarten laat vallen, en niet vijf kaarten voor het einde).

Catan gebeurteniskaarten (voorbeeld)
Catan gebeurteniskaarten (voorbeeld)

Hoe werkt het nu? In het deck zitten 36 kaarten, elk met een dobbelsteenwaarde. De verdeling is precies volgens de mogelijke worpen: zes maal een 7 en één maal een 2, bijvoorbeeld. De kaarten worden geschud, en op een dichte stapel neergelegd. Er is ook een kaart die een nieuw jaar inluidt, dan moeten alle gebeurteniskaarten weer geschud worden. Deze kaart wordt volgens de officiële regels boven op de laatste vijf kaarten geplaatst.

Elke beurt wordt de bovenste kaart opengelegd, en de gebeurtenis op de kaart wordt uitgevoerd. Sommige kaarten hebben overigens geen bijzondere gebeurtenis. Pas na de gebeurtenis wordt de grondstoffen-opbrengst afgehandeld.

Deze variant is aardig als je eens een keer iets extra’s in het spel wilt brengen zonder al te veel extra regels. Het speelt makkelijk, de teksten staan op de kaarten. Je hoeft alleen maar te onthouden dat de grondstoffen volgen na de gebeurtenis, dat is alles.

Overigens is er nog wel een verschil tussen de kaarten in Atlantis en in Kooplieden en Barbaren: In Atlantis heeft een van de kaarten niet de juiste waarde; in Kooplieden en Barbaren is die fout hersteld. En Mayfair Games heeft op zijn gebeurteniskaarten ook nog eens een rode dobbelsteen afgedrukt, waardoor je ook Steden en Ridders kunt spelen samen met deze variant. Zie ook de foto links. Mayfair heeft deze kaarten ook los uitgebracht. Makkelijk als je de nederlandse (of duitse) Kooplieden en Barbaren hebt, maar het toch met Steden en Ridders wilt spelen.

Links