Pueblo

Pueblo (doos)
Pueblo (doos)

Pueblo is een stapelspel. Elke speler heeft een aantal blokken, deels in de eigen kleur, deels in de neutrale kleur. Deze blokken dienen op het spelbord te worden geplaatst in een bepaalde volgorde. Enig ruimtelijk inzicht is hierbij gewenst, want de apart gevormde blokken moeten zo voordelig mogelijk op het bord worden geplaatst. Plaats je je blokken onhandig, dan word je voorzien van een fikse portie strafpunten. Natuurlijk is degene met het minste aantal strafpunten de winnaar.

Het spel bevat twee borden: het speelbord en het scorebord. Op dat laatste is een spiraalvormig spoor met punten afgebeeld. Er is een aantal blokken in vijf kleuren: één neutrale kleur en vier spelerkleuren. Verder is er voor iedere speler een telsteen, er is nog een opzichterfiguur (wit) en een fiche voor de laatste telling (dat echter niet strikt noodzakelijk is).

De blokken hebben allemaal dezelfde vorm, en bestaan eenvoudg gezegd uit vier kubussen die in een niet-rechte manier aan elkaar bevestigd zijn. Zie ook de foto’s. Elke speler krijgt een gelijk aantal blokken in de eigen kleur. Dat aantal blokken is afhankelijk van het aantal spelers. Daarnaast krijgt elke speler een aantal blokken in de neutrale kleur; dit aantal is één minder dan het aantal blokken in de eigen kleur. Van de blokken worden kubussen gevormd van één neutrale en één eigen blok. Er blijft dus één blok in de eigen kleur over.

Pueblo (spelsituatie)
Pueblo (spelsituatie)

Elke speler begint met het losse blok. Dat moet op het bord geplaatst worden. Elk geplaatst blok moet met alle onderste vlakken steunen op het bord of een ander blok. Zwevende delen van een blok zijn dus niet toegestaan. Na het plaatsen van het blok dient de opzichter te worden verplaatst. Deze beweegt 1-4 posities, naar de wens van de actieve speler. Na de verplaatsing worden strafpunten toegekend aan de spelers, afhankelijk van de positie van de opzichter. Op de zijden van het bord wordt elk zichtbaar vlak in een niet-neutrale kleur beboet, en wel met een aantal punten wat overeenkomt met de verdieping waarop dit vlak zich bevindt. Een vlak op het laagste niveau levert dus één strafpunt op, een vlak op niveau drie levert dus 3 strafpunten op. Op de hoeken wordt anders geteld: de horizontale vlakken in het betreffende quadrant die vanuit de lucht zichtbaar zijn leveren één strafpunt op.

Als de spelers hun eerste blok hebben gebruikt, mogen ze een van hun kubussen pakken en hebben ze twee beurten om deze kubus op het bord te zette. Elke beurt één blok. De speler mag zelf de volgorde kiezen, maar meestal is het het handigste om het neutrale blok als tweede te plaatsen, omdat je daarmee meteen weer wat eigen vlakken kunt afdekken. Steeds moet, na de plaatsing van een blok, de opzichter worden verplaatst om iemand punten aan de broek te smeren.

De spelers zullen proberen zo laag mogelijk te bouwen, maar op een gegeven moment zijn de niveau’s één en twee vol en moet er op niveau 3/4 worden gebouwd… En bij de variant kan dat al snel ook niveau 5/6 worden!

Als alle spelers al hun blokken hebben geplaatst loopt de opzichter nog één volle ronde, en wordt voor elke positie rond het bord een telling uitgevoerd. Daarna is duidelijk wie er gewonnen heeft: degene met de minste strafpunten natuurlijk.

De al eerder genoemde variant behelst vier kartonnetjes in V-vorm, die door de spelers op het bord worden geplaatst. Op deze vormen mag niet gebouwd worden. Dat betekent dat de spelers al snel de lucht in gaan, met alle gevolgen voor het aantal strafpunten.

Gewonnen prijzen

  • Spiel der Spiele (2002)

Links

Pueblo (variant)
Pueblo (variant)

2 gedachten aan “Pueblo”

    1. Dianne, ik ben bang dat je aardig moeite zult moeten doen om het op de kop te tikken. Op BoardGameGeek staat dat het spel uit 2002 is, en op een veilinglijst van spelfanaat.be staat dat het “out of print” zou zijn; dat laatste zou me niet erg verbazen. Ik heb op marktplaats.nl al vraag naar dit spel gezien. Misschien dat je het daar kunt proberen…

Reacties zijn gesloten.