Friedrich krijgt een opvolger … Maria

Maria 01Vijf jaar na de uitgave van het succesvolle wargame Friedrich komt Histogame met een spel over de Oostenrijkse Successieoorlog (1740-1748). Tijdens deze oorlog pikte Frederik van Pruisen – alias FriedrichSilezië in. Het spel Maria is dus als het ware de prequel van het spel Friedrich, dat tijdens de Zevenjarige Oorlog (1756-1763) is gesitueerd. Ook toen was Maria Theresia van Oostenrijk van de partij. Ze waren elkaars aartsvijanden.

Zelf heb ik het altijd jammer – en ook merkwaardig – gevonden, dat wanneer het in Friedrich tot een veldslag komt, gebruik wordt gemaakt van een set gewone speelkaarten. Dat had toch echt tactischer, eleganter en historischer gekund. Maar goed, daar staat tegenover dat je niet om de populariteit en de hoge waarderingen van Friedrich heen kunt. Ook speelde Friedrich vlot weg en heeft het een alleraardigst bevoorradingssysteem.

Maria borduurt voort op het succes van haar voorganger en zal er niet wezenlijk van verschillen. Wel valt op dat er op twee kaarten wordt gespeeld: eentje rondom de Oostenrijkse Nederlanden, het huidige België en eentje rondom Bohemen. Tot 25 september as. kun je Maria tegen een lagere prijs bestellen in de voorpublicatie. De daadwerkelijke uitgave zal tijdens Spiel Essen ’09 zijn.