Interview met Gameforce

gameforce-logoDit is een interview met Twan van de spellenspeciaalzaak Gameforce.

Vertel eens iets over uzelf en uw interesse in spellen.

Onze generatie groeide op met spellen, zoals men nu opgroeit met (spel)computers. Het standaard Monopoly en Risk begon snel te vervelen en ik was op zoek naar meer inhoud. In de speelgoedwinkel kwam ik Axis & Alies tegen en heb dat gelijk gekocht. Toen wachtte mij een nieuwe uitdaging: tegenstanders vinden. Zo kwam ik in contact met spellenvereniging Targa, destijds geleid door mijn huidige compagnon René van de Moosdijk. Daar vond ik een aantal ‘gelijkgestemden’ en kon de spellenhobby beginnen. Eens per maand wilde ik daar een nieuw spel leren en als het beviel kocht ik het. Sinds die tijd ben ik echt met spellen bezig geweest.

Wat is uw visie op spellen?

Spellen spelen is gezellig, uitdagend en afwisselend. Inzicht verkrijgen in het spel mechaniek, het optimale resultaat proberen te bereiken en daarnaast een gezellige tijd hebben vind ik een erg nuttige en aangename bezigheid. Ook het competitieve aspect van spellen speelt voor veel mensen een rol.

Waar komt de naam Gameforce vandaan?

De naam Gameforce is gewoon verzonnen. Het idee erachter was en is nog steeds dat we voor veel mensen de drijvende kracht willen zijn om hun spellenhobby optimaal te kunnen uitvoeren. We bieden niet alleen de spellen aan, maar geven klanten ook de gelegenheid om eerst te proeven. Wij bieden speelgelegenheid waar men ruimte en de tegenstanders vindt, iets waar menig moeder ons dankbaar voor is. We informeren de hobbyist, en begeleiden waar mogelijk. Gameforce, de kracht achter de spellen.

gameforce-voordeurVertel eens iets over de historie van Gameforce.

In de tijd van de flippo’s vond ik het leuk om mensen te helpen verzamelen. Ik begon toen een beetje met ruilen en handelen en liep alle beurzen af. Toen de flipp’s niet meer interessant waren ben ik overgestapt op Magic the Gathering. Ik speelde het spel nog niet, maar verkocht wel losse kaarten. Hierdoor ben ik Jorryt van Hoof tegen gekomen, en na een tijdje besloten wij onze krachten te bundelen. René van de Moosdijk werd erbij gehaald en zo is in 1999 Gameforce ontstaan. Eerst met een webshop, later met een winkel. Al meteen toen ik met Magic kaarten begon te handelen heb ik een spellenavond opgericht. Deze spellenavond bestaat nog steeds en is nu het hoogtepunt van onze wekelijkse activiteiten. De combinatie spellenavond, toernooi organisatie en online winkel was zo’n succes dat er al gauw behoefte was aan een eigen winkel. In 2004 was het dan zover en onze winkel bestaat nu alweer ruim 5 jaar. Met een gevarieerd programma en een ontspannen sfeer hebben wij een grote klantenkring opgebouwd.

Wat voor soort publiek komt er in Gameforce?

Dat is makkelijk, mensen die van spellen houden en er actief mee bezig willen zijn. Zoals gezegd zijn we begonnen met het spel Magic. Daar organiseren we wekelijks toernooien voor en veel van de locale spelers zijn dan ook dagelijks hier te vinden. Met onze Speel-o-theek hebben we een enorm aanbod aan uitprobeer spellen, dus ook bordspelspelers kunnen hier hun hart ophalen. De grootste groep spelers is echter bezig met miniatuur spellen. Warhammer, Warmachine, Flames of War, allemaal voorbeelden van spellen waarbij men de miniaturen zelf moet schilderen en daarna veldslagen onderneemt. Voor deze spelersgroep zijn speciale faciliteiten aanwezig. De leeftijden van onze klanten lopen uiteen van 10 tot 80 jaar en er is een verrassend hoog percentage dames aanwezig.

Welke producten van welke producenten of leveranciers zijn er in de winkel te vinden?

Ons assortiment is opgebouwd uit drie hoofdgroepen en wat seizoensgebonden producten. De hoofdgroepen zijn: Miniatuurspellen, Magic the Gathering en Bordspellen. Fabrikanten als Games Workshop (Warhammer), Privateer Press (Warmachine/Hordes) en Battlefront (Flames of War) zijn voorradig evenals de benodigde producten als lijm, verf, penselen en alle verdere benodigdheden voor de complete miniatuurhobby. Voor de Magic speler hebben wij zowel boosters als losse kaarten en alle producten zoals sleeves, mappen en deckboxen in voorraad. Bordspelspelers vinden bij ons een selectie van 999 Games, PS Games, Rio Grande, Days of Wonder, Ravensburger, MB en vele anderen. Waarom een selectie en niet alles van deze uitgevers? Eenvoudigweg omdat niet alle spellen goed genoeg zijn voor ons basis assortiment.

Hoe wordt bepaald welke producten in de winkel verkocht gaan worden?

Bij de beoordeling van ons assortiment gaan we vooral uit van onze klanten. Die weten zelf het beste wat ze willen en waarom zou je dat negeren. We zijn natuurlijk wel steeds op zoek naar nieuwe producten en als je een tijdje mee gaat ontwikkel je daar een talent voor.

Op welke manier onderscheidt Gameforce zich van andere spellenwinkels?

Gameforce is totaal niet te vergelijken met andere spellenwinkels. Zo hebben we er bewust voor gekozen om ons te ‘verstoppen’ op een industrie terrein. Veel tijd voor de klanten en gratis parkeren zijn daar de grote voordelen van. We hebben ook gekozen voor veel speelruimte en zijn werkelijk uniek met 140 zitplaatsen. In onze winkel hangt een ontspannen sfeer die tegenwoordig haast niet meer denkbaar is in onze prestatie gerichte maatschappij. Hier word je niet beoordeeld op wat je hebt bereikt of hoe je er uit ziet. Hier komt men om een spelletje te spelen. Zodoende voelt iedereen zich hier meteen thuis, en dat is onze kracht. Onze winkel is niet opdringerig commercieel ingericht, maar net een grote verzameling keukentafels.

gameforce-binnenWat zijn de meest populaire spellen?

Zoals gezegd zijn de miniatuurspellen erg populair, maar ook het goede ouwe Magic is populairder dan ooit. Deze producten zullen nog flink gaan groeien. Bij de bordspellen zie ik een positieve ontwikkeling. Er komen steeds meer goede spellen op de markt, en daar zie ik nog een grote toekomst in. Iedereen heeft zo zijn eigen smaak en voorkeur, maar er komen steeds meer bordspellen die ook echt inhoud bieden. Voorbeelden hiervan zijn: Puerto Rico, Funkenschlag, Agricola, St’ Petersburg en Stenen Tijdperk.

Welke spel wordt ondergewaardeerd en zouden we zeker een keer moeten uitproberen?

Ik vind dat elk spel een kans moet krijgen. Voor iedereen is dat persoonlijk, en wat de een geweldig vindt kan voor de ander een totale misser zijn.

Wat doet Gameforce voor de spellengemeenschap?

GameForce is actief bezig met de promotie van de spellenhobby in het algemeen. Toernooien en demonstraties zijn daar maar een deel van. We zijn ook betrokken bij spelontwikkeling, presentaties en ondersteunen diverse clubs door het bieden van speelruimte. Verder is onze hele bedrijfsformule gericht op het bevorderen van het spelen van spelletjes.

Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst voor Gameforce?

We gaan gewoon meer van alles doen. Meer voorraad, breder assortiment, meer toernooien, meer faciliteiten en meer speelplezier. Dat werkt en daar gaan we mee door.

Bedankt Twan, voor het geven van dit interview. Ik kom al jaren met veel plezier naar Gameforce om spellen te spelen.

Gegevens van spellenspeciaalzaak Gameforce:

Gameforce
Visserstraat 18a
5612 BT  Eindhoven
http://www.gameforce.nl