X610Z kaart preview: Boost Crystal

Ervoor en erna
Ervoor en erna

In deze X610Z (Existenz) kaart preview vertelt Patrick (Chaos) over de Boost Crystal kaart.

We hebben ervoor gekozen dat de energie in X610Z altijd uit crystals komt. Boost Crystal is de energie die je nodig hebt om Summons te bewegen (zie het als voedsel) en bepaalde kaarten te casten / activeren. Het is één van de – tot nu toe – twee essentiële energievormen. Door een Boost Crystal te activeren, maak je één Boost Energy vrij, die in je zogenaamde energy pool komt. De energie in je energy pool kun je tot het einde van je beurt gebruiken. Belangrijk is dat niet gebruikte energie geen schade doet.

Helemaal in het begin heette deze energiekaart ‘Peridot Crystal’. Dat was nog toen X610Z science fiction gebaseerd was. Peridot is een kristal dat snelheid symboliseert. Aangezien we besloten hebben het spel fantasy gerelateerd te maken, hebben we de naam veranderd in ‘Boost Crystal’.

Qua verhaal zit het zo in elkaar: door steeds verdere mutatie is een boom veranderd in de Todirep tree (jaja, Peridot zit er stiekem toch nog in). Deze produceert vruchten, die Boost Crystals voortbrengen. Vooral wezens met lagere intelligentie leven hiervan, met een extra werking op Beasts (dit is een summon class). Wezens met een hogere intelligentie exploderen als ze Boost Spice nemen (zie bijvoorbeeld de kaarten Boost Spice en Chaos). Een aansluitend verhaal is dat in de Todirep tree, fruits Caterpillars (rupsen) leven, die de Boost Crystals omzetten in Boost Spice. Alchemisten ‘melken’ de Todirep Caterpillars voor de Boost Spice. Daarnaast heb je de Boost Capsules, waarin een Todirep Caterpillar zit en die één Boost Energy omzet in drie Boost Energy en Mystic Capsules die één Mystic Energy omzet in drie Mystic Energy. In de flavours van deze kaarten staan ook nog wat hints achter dit verhaal.

Peer (PeCo) kwam met een schets voor de afbeelding na een kort verhaaltje van Chaos over de Todirep Tree. Dit is vervolgens verder uitgewerkt met de computer (Photoshop), inclusief achtergrond (ook via schets). Als je de afbeelding van de voorloper Peridot Crystal bekijk, kun je zien welke intensieve evolutie het logo, het design en de afbeelding hebben doorlopen: ervoor en erna!

boost-crystal-collage

De flavour tekst geeft aan dat de ontdekking van Boost Energy betekende dat beesten konden worden getemd en ingezet konden worden om zich te verplaatsen en mee te strijden. Dit betekende een “grote sprong voorwaarts” voor de civilisaties.

Voor de playtesters was de omschakeling van Peridot naar Boost een lastige overgang. Maar ze zijn nu, ruim vier maanden later, eindelijk volledig eraan gewend om over Boost Crystals te praten en niet over Peridot Crystals… Old habbits die hard!

Er zijn verschillende kaarten in de set die door een aantal spelers niet veel worden ingezet. Ze kijken hier (nog) overheen, maar er is een Energy destruction strategie die zeer krachtig is. Spelers gaan dit heus nog wel ontdekken, met een dieper inzicht in X610Z ontvouwen zich steeds meer strategieën.

Ok daar komt ie: Maak een deck met Speed kaarten (Life Base) en 4 x ‘An Eye for an Eye’ en 4 x ‘A Tooth for a Tooth’. Stop vervolgens veel Energy Crystal Effect cards in je deck: 2 x ‘Boost Stone’, 2 x ‘Mystic Stone’, 2 x ‘Zero Point Field’ en 4 x ‘Boost Capsule’ en 4 x ‘Mystic Capsule’. Denk ook aan kaarten als ‘Negative Vibes’, ‘Annihilation’, ‘Red Alert’. Wanneer je de Energy Crystal Effect Cards op één Mystic en één Boost Crystal cast, kun je de overige afleggen om de Energy Crystals van je tegenstander in de discard pile te krijgen (met Eye for an Eye en A Tooth for a Tooth). Resultaat: de tegenstander heeft chronisch tekort aan energie en jij wandelt fluitend naar de finish. Uiteraard is ook deze strategie goed tegen te houden, maar het is wel heel moeilijk! Shhhhtttt, niet verder vertellen!

Kijk voor een overzicht van alle kaarten op de website van X610Z.