Spiel 2009 in Essen

spiel-2009-logoOp veel van de blogs wordt er gesproken over Spiel 2009. Dit is de grootste spellenbeurs op deze aardbol (Ik weet niet hoe groot het is vergeleken de Gen Con Indy) en wordt gehouden van 22 tot 25 oktober in de Messe van Essen.

Zo is er op de Tafel Plakt website al een aantal weken een voorbeschouwing bezig van de nieuwe spellen die in Essen te zien zullen zijn. Hier worden heel veel nieuwe spellen die uit gaan komen besproken. Ook de nieuwe bordspel opinie website Tafelpraat heeft het erover. In hun bericht wordt er gelinkt naar een lijst met spelreleases. De officiële lijst met alle nieuwe releases komt op woensdag 21 oktober om 11 uur online en is dan te vinden op de website van Spiel. Tot die tijd kun je op BoardGameGeek de lijst met nieuwe Spiel spellen bekijken: Essen 2009 Canonical List. Daar kun je ook de ‘Free stuff Essen 2009‘ en ‘Essen 2009 Goodies, Freebies and Specials‘ lijsten vinden met alle speciale en gratis extraatjes.

Ook de Spelwereld kijkt vooruit naar Essen 2009 en helpt de lezer met een aantal korte spelbesprekingen. Op Gezelschapsspel.info (voorheen Jogoweb) is wel informatie te vinden over Spiel, maar het is daar wat minder makkelijk terug te vinden. De Spellengek kan pas zondag naar Spiel en schrijft over zijn beursfavorieten. Op de 999 Games blog kun je lezen over Essen releases bij 999 Games: deel 1 en deel 2. Op de Twitter feed van het Spelmagazijn is ook Spiel informatie te vinden, inclusief informatie over een aantal freebies. Maar voor een uitgebreide preview kun je beter de Spelmagazijn Spiel ’09 preview lezen. Klik hier om te zien wat andere mensen op Twitter zeggen over Spiel 09. Als je nog andere goede informatiebronnen weet, laat dan een reactie achter.

Ik heb zelf het gevoel dat ik een beetje overspoeld word door al deze nieuwe spellen, maar ik ga me daar maar niet teveel op concentreren. Dit jaar ga ik wel naar Essen toe en laat me gewoon verrassen. Er zijn een aantal spellen die ik zeker hoop te kunnen aanschaffen. Zo denk ik met Dominion: Seaside terug te komen. Verder ga ik de nieuwe uitbreiding Descent: Sea of Blood in de gaten houden. Ook wil ik wel de Descent: Quest Compedium eens bekijken voordat ik het ga kopen en misschien dat ik ook een nieuwe Battlelore uitbreiding meeneem. Verder wil ik kijken bij spellen zoals: Stronghold, Factory Manager, Middle Earth Quest, enz. Voor de rest ga ik een aantal nieuwe spellen uitproberen en kijken of ik nog wat leuke goedkope aanbiedingen op de kop kan tikken. Zoveel te doen, zo weinig tijd: ik ga me daar prima vermaken.

Update 21-10-2009: Spellengek heeft een bericht geschreven met daarin 10 tips voor mensen die naar Spiel gaan.

3 gedachten aan “Spiel 2009 in Essen”

 1. Das nog eens een goed artikel 🙂
  Bedankt daarvoor, helaas ga ik niet naar Essen.
  Vergeet allemaal niet om een milieusticker aan te schaffen mocht je met de auto gaan. Veel plezier.

 2. Handig artikel! Ik wil even toevoegen dat op gezelschapsspel.info inderdaad slechts enkel wat losse nieuwsitems over Spiel zijn terug te vinden en verder niet bijster veel. Een uitgebreide voorbeschouwing zal er volgend jaar wel zijn.

  Een nabeschouwing (1 uitgebreid artikel) komt er echter wel. Dat verschijnt daags nadat Spiel is afgelopen.

  Voor degenen die naar Spiel gaan: have fun!

  1. Vergeten te vermelden (sorry voor dubbele post): een nieuwe tag ‘Spiel – Essen’ is toegevoegd aan nieuwsitems.
   Alles wat met SPIEL temaken heeft wordt getagd en via doorklikken op die tag kom je meteen alles over SPIEL te weten. Zo wordt het heel wat makkelijker en overzichtelijker om alle info over SPIEL op te vragen!

Reacties zijn gesloten.