Richard III has arrived

Richard III 01Ooit was er een tijd dat Shakespeare mij ronduit saai leek. Totdat ik bij toeval een stukje van zijn Henry VI op televisie zag. Ik stond versteld en heb alledrie de delen met de laaglistige Richard III erachteraan gezien. Dat werd vier volle avonden lang achter elkaar uitgezonden. In de jaren tachtig – zonder netmanagers en horizontale programmering – kon dat nog! Adem- en sprakeloos heb ik er naar zitten kijken. Het was gewoon fan-tas-tisch! Moord, verraad, intriges, onthoofdingen, vergiftiging, bedrog, leugens en zo nu en dan een veldslag … het zat er allemaal in. Net een 16de eeuwse soap, maar dan zonder de Seks, de Drugs en de Rock ’n Roll!

En nu kun je dat allemaal nog eens dunnetjes overdoen met Richard III het nieuwe blokjesspel van Columbia Games. Jerry Taylor – ontwerper van Hammer of the Scots en Crusader Rex – heeft er een aantal jaartjes aan zitten sleutelen. Door de (block)wargamende gemeenschap waren deze spellen goed ontvangen. Ze spelen vlot weg, terwijl het thema toch relevant blijft.

Historisch gezien gebeurde er eigenlijk niet zoveel tijdens de Rozenoorlogen (1455-1485). Zo waren er maar een paar veldslagen en vrijwel geen belegeringen. Het was vooral het werk van Shakespeare, dat een enorm stempel heeft gedrukt op ons beeld over die periode. En daar is Richard III dan ook vooral op gebaseerd. Binnenkort de stickers maar eens op de blokjes plakken en het spel eens op tafel leggen. Het zal mij benieuwen!