Interview met stripspeciaalzaak Eppo

eppo-gevelDit is een interview met Tom Huddleston Slater van de stripspeciaalzaak Eppo, die ook spellen verkoopt.

Vertel eens iets over uzelf en uw interesse in spellen.

Ik heb vroeger bordspellen zoals Risk, Monopoly en Stratego erg leuk gevonden, maar ik vond wel dat veel spellen vaak te simpel waren of gewoon niet leuk genoeg. Dit komt waarschijnlijk omdat de meeste spellen, die ik toentertijd kende, alleen uit de standaard speelgoedwinkels kwamen. In mijn familie was Risk de favoriet. Maar ook allerlei kaartspellen, met een normale stok kaarten, deden het goed. Ik kan me niet goed meer herinneren wat het eerste spel is dat ik gespeeld heb. Waarschijnlijk was dat Memory of Pesten.

Een spel waar ik goede herinneringen aan heb is Risk. Risk is voor mijn gevoel een spel dat de test der tijd heeft kunnen doorstaan. In mijn jeugd heb ik op vakantie, samen met mijn familie, vele uren met dit spel doorgebracht. Maar ook op latere leeftijd heb ik dit met het nodige plezier samen met vrienden tot laat in de nacht gespeeld, tot ergernis van sommigen als het een keer tegen zat.

Welke spelanekdote kunt u ons vertellen?

Een klant kwam bij ons in de winkel een twaalfzijdige dobbelsteen kopen ter vervanging van de twee zeszijdige dobbelstenen van Kolonisten van Catan. Dit spel is zoals jullie weten redelijk afhankelijk van geluk, maar het strategische aan dit spel is om de grondstoflocaties met hogere kans op succes op tijd in te claimen. Door die twee D6’en te vervangen door één D12 maak je het spel nog veel simpeler en in mijn ogen totaal kapot door een nog grotere willekeur, want iedere grondstoflocatie is dan altijd even goed en ook speelt de rover dan een aanzienlijk kleinere rol.

Wat is uw visie op spellen?

Kaart- en bordspellen zijn uitdagend, vermakelijk, maar het is vooral iets wat je met zijn allen kan doen. Het sleutelwoord voor mij is dan ook gezelligheid. Mensen spelen spellen voor de uitdaging, humor, vermaak, spanning, inzicht en gezelligheid. Naast de gezelligheid kunnen spellen ook leerzaam zijn. Voorbeelden hiervan zijn: rekenen, het geven van ruimtelijk inzicht, onderhandelen, (micro)management, Engels en begrijpend lezen.

Waar komt de naam Eppo vandaan?

Eppo is een stripwinkel, met een breed assortiment waaronder spellen. In Nederland is het gebruikelijk, bijna traditie, om je winkel naar een stripfiguur te noemen. Eppo is een stripfiguur getekend door mijn oom. Vroeger was Eppo ook een weekblad en recentelijk is het weer nieuw leven ingeblazen.

Vertel eens iets over de geschiedenis van Eppo.

Op 10 februari 1978 opende Jos Huddleston Slater voor het eerst de deuren van zijn stripwinkel Eppo. Jos, een volleerd goudsmid, zag kans om van zijn hobby zijn beroep te maken door een partij oude strips, van een winkel die gesloten werd, op te kopen. Nog geen twee jaar later kwam zijn broer Mari hem helpen in de snel groeiende wereld van de strip.

Eppo Strips is nu een van de grotere stripspeciaalzaken in Nederland. Als je een verwoed striplezer of een fervent stripverzamelaar bent, maar ook als je van games houdt, loop dan eens binnen bij de winkel aan de Kleine Berg 33 te Eindhoven.

Aanvankelijk had Eppo alleen Nederlandstalige stripboeken en was het een eenmanszaak met een kleine verkoopruimte. Meer dan 30 jaar laten hebben wij ons assortiment zeer verruimd. Nederlandstalig is nog altijd belangrijk, maar daar zijn andere artikelen bij gekomen zoals: buitenlandse comics, manga’s, beelden en natuurlijk spellen. We zijn met een team van vier mensen om dit alles bij te kunnen houden.

eppo-winkelWat voor soort publiek komt er in de winkel?

Voorheen was het grootste gedeelte van het winkelpubliek mannen van 8 tot 88, veelal echte liefhebbers van strips en of spellen die specifiek naar ons toe kwamen voor ons uitgebreide assortiment. De laatste jaren beginnen ook meer vrouwen onze winkel te vinden. Dit is voornamelijk toe te wijzen aan het fenomeen manga. Manga is een stripverhaal van Aziatische bodem, voornamelijk Japan, die vertaald zijn naar het Nederlands of Engels. Ook doordat de binnenstad steeds meer naar ons toe groeit, verandert onze straat en zien we langzaamaan een ander soort publiek binnenkomen.

Welke producten van welke producenten of leveranciers zijn er in de winkel te vinden?

Ik probeer een aantal van de meer gangbare spellen die je overal kan vinden wel in het assortiment te houden (Kolonisten, Risk, Set, enz.), maar veel belangrijker vind ik de spellen van hoge kwaliteit uit het buitenland, dus veel Engelstalig. Vaak zijn deze iets ingewikkelder, uitdagender, afwisselender – en voor mij vooral belangrijk – gekker en fantasievoller. Je vindt bij ons een grote keus aan (verzamel)kaart-, bord- en rollenspellen.

Hoe wordt bepaald welke producten in de winkel verkocht gaan worden?

De belangrijkste doorslag geeft de lokale vraag naar spellen. Voor de rest vind ik vormgeving en originaliteit erg belangrijk. Ik probeer er een leuke selectie op na te houden die je verder in Eindhoven niet zomaar kan vinden.

Op welke manier onderscheidt Eppo zich van andere spellenwinkels?

Service: snelheid, altijd proberen iets te bestellen en reserveren mocht er even iets niet direct aanwezig zijn en een prettige sfeer.

Wat zijn de meest populaire spellen?

Vroeger was dit altijd De Kolonisten van Catan, maar dat was in de tijd dat dit een echt specialistenspel was. Tegenwoordig zijn spellen zoals Dungeons and Dragons, Magic: the Gathering, Munchkin en Runebound erg in trek. In het algemeen zijn de verzamelkaartspellen (TCG’s), rollenspellen en de strategische spellen die het goed doen bij de spelliefhebbers. Voor de toekomst zie ik niet veel veranderen in het soort mensen dat onze winkel aantrekt en dus zie ik ook niet veel verandering in de soorten spellen die men graag speelt.

Welke spel wordt ondergewaardeerd en zouden we zeker een keer moeten uitproberen?

Galaxy Trucker is een spel dat mij meteen greep. De pure chaos en humor van het bouwen van je eigen ruimte schip om vervolgens een missie totaal te falen is briljant! Heerlijk die tijdsdruk die er voor zorgt dat je niet altijd de juiste keuzes zult maken. Voor mensen die het eveneens gave RoboRally leuk vonden is dit een aanrader!

Wat doet Eppo voor de spellengemeenschap?

Op dit moment zorgen we allen nog maar voor kennismaking met alternatieve spellen. Vroeger hadden we ook een speelruimte waar mensen gratis mochten spelen en waar speluitleg plaatsvond. Spijtig genoeg hebben we hier een einde aan moeten maken door een te grote hoeveelheid van verschillende speelruimtes in Eindhoven die de spelersgroepen opdeelden. Een tijd lang waren er vier locaties met een vergelijkbare opstelling, maar door omstandigheden is het er nu nog slecht één.

Wat zijn de verwachtingen voor de toekomst van Eppo?

Wij zullen altijd mee proberen te groeien met de wensen van ons publiek. Door teveel verschillende factoren kan ik niet goed voorspellen of de Eppo van over tien jaar er nog hetzelfde eruitziet. Wel proberen we constant een prettigere winkelervaring te bieden. Zo hebben we recentelijk een grote herindeling van onze winkel (muur eruit, kasten erbij, likje verf en dergelijke) gehad.

Ik bedank Tom Huddleston Slater voor het geven van dit interview.

Gegevens van stripspeciaalzaak Eppo:

Eppo Stripspeciaalzaak
Kleine Berg 33
5611 JS Eindhoven
040-2441882
eppo@eppo.nl
http://www.eppo.nl