Stenen Tijdperk

stenen-tijdperk-boxshotLaatst heb ik het nieuwe spel Het Stenen Tijdperk geleerd, en dat spel vond ik zeer de moeite waard om een kleinigheid over te schrijven. Ik ga niet gedetailleerd omschrijven hoe het spel in elkaar zit, want daar is het te ingewikkeld voor. Zelf spelen werkt beter, maar toch hoop ik met het volgende stukje het spelverloop duidelijk weer te geven.

Kort gezegd moet je jouw stamleden op diverse plaatsen op het bord zetten. Dit kun je doen om je stam te versterken, of om zo voedsel, grondstoffen, ontwikkelingskaarten en hutten te bemachtigen. Voedsel en grondstoffen haal je binnen door met dobbelstenen te gooien, en voor de kaarten en hutten – die de punten opleveren – betaal je met die grondstoffen.

Behalve dat het spel erg verslavend is, is het ook iets unieks. Niet omdat het een compleet nieuw concept is, want ik heb bijna alles al eens in andere spellen gezien. Nee, het gaat hier om de smakelijke mix van spelelementen die het spel aantrekkelijk maken. Ook is het spel erg kleurrijk, maar niet storend druk.

Het is ook niets nieuws dat iedereen om de beurt speelt, maar is het wel vernieuwend dat er meerdere rondes gespeeld worden, waarin spelers om de beurt hun handelingen verrichten. Subrondes, zal ik maar zeggen.

stenen-tijdperk-gameplayZoveel mogelijk punten moeten verzamelen en daarvoor vooruit moeten denken, kennen we ook al. Maar dit spel brengt dit idee nog een stap verder, want bij letterlijk alles wat je tijdens je beurt doet, moet je rekenen en meerdere stappen vooruit plannen. Want die punten verzamelen kan op meerdere manieren, maar de ene methode is ingewikkelder dan de andere. Daarbij heb je veel ervaring nodig om een strategie te vinden die het meeste punten oplevert.

Dit spel is niet zo revolutionair vernieuwend als bijvoorbeeld Dominion, maar voor iedereen die een leuke uitdaging zoekt én leuke variatie wil is dit zeker aan te raden. Het is bedoeld voor twee tot vier spelers, maar is het leukst met drie of vier personen. Ik denk echter wel dat het spel het leukst is voor ervaren bordspelers, want voor onervaren spelers is het waarschijnlijk te ingewikkeld. Niet geschikt voor de meeste kinderen en vijfenvijftigplussers dus.

Auteur: Robbie Greve

Hee daar, ik ben Robbie, een actieve 20-er die graag en veel spellen speelt. Zoals daar zijn Monopoly, Magic: the Gathering, Dominion, Perudo en pokeren. Daarnaast game ik ook op spelcomputers. En dat allemaal bij mij thuis, bij vrienden en meerdere keren per week bij de GameForce.

2 gedachten aan “Stenen Tijdperk”

  1. Hierbij wou ik graag toevoegen dat subrondes (of fases) binnen spelrondes in meerdere spellen voorkomen. Denk hierbij aan “puerto rico”, “transaction” of “twilight imperium” (ff snel uit mijn hoofd, er zijn er vast meer). Chrz, bedankt voor de recentie.

  2. ik wil meteen toevoegen dat ik dezelfde ervaring heb gehad en dit spel als must buy op mijn lijst staat van spellen voor mijn collectie. De zoektocht naar de meeste punten en daarbij de juiste mogelijkheden ontwikkelen maken dit spel zeer interessant. Ik ben het helemaal met deze recensie eens

Reacties zijn gesloten.