Dommeldalse Bordspelbelevenissen – De Sessa spellenavond

spelavond-sessaWeet je al wat je vandaag gaat doen? Misschien heb je wel zin om een bord- of kaartspel te gaan spelen. In de regio Eindhoven zijn hiervoor vele mogelijkheden. Zo zijn er clubs en verenigingen die speelbijeenkomsten organiseren. Daarnaast zijn er ook groepen mensen die zichzelf georganiseerd hebben. Verder hebben we in Eindhoven ook de speelruimte in de spellenspeciaalzaak Gameforce, die meerdere dagen per week open is.

In deze serie worden de verschillende mogelijkheden om bordspellen te spelen in de regio Eindhoven onder de loep genomen. Deze aflevering gaat over:

De Sessa spellenavond

Door Erik Greijdanus

Sessa is de bordspelvereniging van Waalre, maar heeft leden uit de hele omgeving, zoals Valkenswaard, Veldhoven en Eindhoven. Iedereen is welkom, zolang je maar zelfstandig kunt spelen. Spelplezier staat op de eerste plaats, maar daarnaast bezitten de meeste spelers een gezond stukje fanatisme om te willen winnen.

Om de week wordt op vrijdagavond in een zaaltje boven café De Wolderse Wever de spellenavond gehouden. Vanaf half acht wordt er gespeeld. Een vaste eindtijd is er niet, maar de laatste spelers stoppen meestal rond een uur of twaalf. Gemiddeld zijn er op een speelavond zo’n 15 a 20 mensen, ongeveer evenveel vrouwen als mannen.

Sessa bestaat nu een jaar of zes. Na een langzame start met veel verloop onder de leden heeft de vereniging sinds een paar jaar echt zijn draai gevonden. Het ledental groeit gestaag, zonder daarbij het grondbeginsel van Sessa, gezellig spelletjes spelen, te verliezen. Dit is ook te zien aan de spellen die gespeeld worden, namelijk de ‘gewone’ bord- en gezelschapspellen. Klassiekers als Kolonisten, Ticket to Ride, Machiavelli en Elfenland worden nog altijd gespeeld. Maar ook de nieuwere spellen zoals Pandemie, Galaxy Trucker, Agricola, Dominion en Hoogspanning (Funkenslag). En natuurlijk kleine en grappige spelletjes als Kakkerlakkenpoker, Boonanza of Weerwolven van Wakkerdam.

De contributie bedraagt € 20, of € 2 per avond. Van dit geld worden nieuwe spellen aangeschaft, die op de spellenavond gespeeld kunnen worden. Leden kunnen deze spellen ook lenen. Daarnaast komt het ook vaak voor dat leden zelf eigen spellen meenemen naar de spellenavond. Wie heeft er niet zo’n spel in de kast liggen waar amper mee gespeeld is?

Naast de spellenaankoop wordt de contributie ook gebuikt voor de jaarlijkse barbecue, het eindejaars kolonisten (oliebollen) toernooi en de thema marathon. Stuk voor stuk zeer gezellige evenementen die een leuke traditie beginnen te worden. Zo is titel van kolokoning/koningin (de winnaar van het kolonistentoernooi) een eer waar iedereen fanatiek voor strijdt!

Kortom, Sessa is een bloeiende spellenclub waar iedereen die van bordspelletjes spelen houdt van harte welkom is.

Kijk voor een routebeschrijving en de speeldata op www.sessa.nl.

Samenvatting

Wat: De Sessa spellenavond
Wanneer: Vrijdag avond om de twee weken van 19:30 uur tot ongeveer middernacht.
Wie: Iedereen
Waar: Het zaaltje boven café De Wolderse Wever (Markt 16, Waalre).
Entree: € 2,00 (gratis voor leden)