Eerste keer Battlestar Galactica: The Board Game

battlestar-galacticaIk heb alleen maar de oude serie gezien van Battlestar Galactica, en was nogal verrast dat Starbuck in de nieuwe versie een vrouw is. In het bordspel Battlestar Galactica van Fantasy Flight Games moet je proberen met het gelijknamige ruimteschip te vluchten voor de Cylons. Naast de robot varianten van de Cylons zijn er ook menselijke varianten die bijna niet te onderscheiden zijn van echte mensen. Het spel weet deze sfeer goed na te bootsen.

In het begin van het spel kiest iedere speler een karakter met speciale eigenschappen. Naast speciale acties is het belangrijkste welke skills een karakter heeft. Dit bepaald hoeveel en welke skill kaarten de speler pakt aan het begin van zijn beurt. Nadat iedereen een karakter gekozen heeft worden er één of twee Cylon-loyaliteitskaarten gecombineerd met vijf tot negen geen Cylon-loyaliteitskaarten, afhankelijk van het aantal spelers. Er is dus de kans dat er geen, één of twee Cylons in het spel zijn. Deze informatie houdt iedere speler voor zichzelf.

De beurt van een speler gaat als volgt. De speler pakt de skill kaarten zoals aangegeven op zijn karakter kaart. Dan mag de speler bewegen op het bord. En als laatste mag de speler een actie uitvoeren. Meestal is dit de actie van de plek waar de speler staat. Na het uitvoeren van de actie moet de speler een crisis kaart trekken en uitspelen. Dit betekend meestal dat er vervelende dingen gaan gebeuren. De kaart kan aangeven dat er Cylonschepen bijkomen en het geeft ook aan welke van hun schepen aanvallen. Er zijn allemaal regels die bepalen hoe dit moet gebeuren. Deze regels zijn niet ingewikkeld. Een ander effect dat de crisiskaart kan hebben is dat het moederschip één stap vooruit gaat op het ruimtesprong spoor. Op die manier kan de vloot op een bepaald moment een ruimtesprong maken. Hoe ver sprong gaat en waar het schip uitkomt, wordt bepaald door het trekken van een bestemmingskaart. Als het schip een afstand van acht gesprongen heeft, dan hebben de niet Cylon-spelers gewonnen. In alle andere gevallen verliezen ze. Zo kan bijvoorbeeld de brandstof opraken, het moraal onder nul zakken, het voedsel opraken of alle mensen gedood worden door de aanvallende Cylonschepen.

Als de Cylon-speler zichzelf nog niet bekend heeft gemaakt, kan die wel voorzichtig proberen roet in het eten te gooien voor de menselijke spelers. Regelmatig is het in het spel nodig om zogenaamde skill checks te doen. Deze skill checks worden gedaan door alle spelers samen. Voor een skill check moeten de spelers voor een bepaald aantal skills kaartjes, met daarop een nummer tussen de één en vijf, gesloten op een stapel neerleggen. Op deze stapel worden ook random twee andere kaarten geplaatst. Nadat elke speler zijn kaarten gespeeld heeft, worden de gespeelde kaarten geschud en de score geteld. De waarde van de skill kaarten die meedoen worden opgeteld en de skills die niet meedoen worden daar vanaf gehaald. De Cylon speler kan zo dus de skill waarde omlaag halen en daardoor voorkomen dat een skill check gehaald wordt. Maar hij moet wel opletten dat hij zichzelf niet verraad. Als er een sterk vermoeden is dat iemand een Cylon-speler is, zal er geprobeerd worden om deze in de gevangenis te krijgen. Hiervoor moet dan ook een skill check gedaan worden.

Een Cylon-speler kan zich bekend maken. Op dat moment gaat hij in plaats van een normale beurt een Cylonbeurt spelen. Ook krijgt een Cylon bij het bekend maken een super crisis kaart die hij één keer in kan zetten, met meestal desastreuze gevolgen voor de menselijke spelers. In een Cylonbeurt kunnen er een aantal acties gekozen worden die specifiek nadelig zijn voor de niet Cylons. Maar bij de skill checks mogen de Cylon-spelers maximaal maar één skill kaart inbrengen. En aan het begin van hun beurt mogen ze maar twee skill kaarten naar keuze pakken. Een zich bekend gemaakte Cylon-speler hakt er flink in, en die wil je liever niet tegen je hebben.

Dus wat de menselijke spelers moeten doen is proberen zo snel mogelijk de Cylon in hun midden te ontdekken en die in de gevangenis te gooien zodat ze meer tijd hebben om met hun vloot van schepen te ontvluchten. Verder wordt er op de helft van het spel, wanneer het schip minimaal een afstand van vier afgelegd heeft weer een aantal loyaliteits kaarten in het spel gebracht. Hierdoor kunnen er nieuwe Cylon-spelers in het spel komen. En wanneer de menselijke spelers er goed voor staan – wanneer de brandstof, het voedsel, de moraal en de populatie boven de helft staan – komt er ook een verrader-loyaliteitskaart bij. Hierdoor kan er een extra speler met Cylon mogelijkheden in het spel komen. Dit kunnen de spelers voorkomen, door te zorgen dat één van die vier waarden onder de helft komt.

Het is niet makkelijk om niet te laten merken dat je een Cylon bent als je het spel voor de eerste keer speelt. Op de ‘You are een Cylon’ kaart, staat nog een heleboel extra tekst. Als je die uitgebreid gaat lezen, dan weten de andere spelers hoe de vork in de steel zit. De oplossing die ik daarvoor gevonden heb is de kaart op te zoeken in het regelboek. Zo kun je ongestoord de tekst lezen die op de kaart staat.

Ik vond dit een leuk spel om te spelen. Er is af en toe wat wachttijd, omdat het lang kan duren voordat je aan de beurt bent. Maar in de beurt van andere spelers moet je vaak meedoen met de skill checks, die vooral als er nog geen Cylon bekend gemaakt is spannend kan zijn. Ik heb in mijn eerste spel veel mensen naar elkaar zien kijken met een blik van: zou hij een Cylon zijn? Het lijkt een ingewikkeld spel, maar de gameplay is redelijk eenvoudig. Dit gedeeltelijk coöperatieve spel is leuk om af en toe een keer te spelen.

4 gedachten aan “Eerste keer Battlestar Galactica: The Board Game”

  1. Pingback: Tweets die vermelden Eerste keer Battlestar Galactica: The Board Game « Spellenclub Eindhoven -- Topsy.com
  2. Hey,

    Dit lijkt me een erg leuk spel, maar ik zie zo geen winkel waar dit spel verkocht wordt, hebben jullie enig idee waar dit spel te krijgen is?

    1. Ik denk dat je hem bij elke spellenspeciaalzaak kunt bestellen. Of kijk eens bij de online spellenwinkels. Als ik bij bol.com zoek kan ik hem ook gewoon vinden (niet de goedkoopste winkel).

Reacties zijn gesloten.