LEGO Minotaurus

lego-minotaurus-boxIn mijn jeugd heb ik heel veel met LEGO gespeeld. En omdat ik de jongste was van vier kinderen had ik ook beschikking over al het LEGO van mijn oudere broers. Met LEGO kun je twee dingen doen. Je kunt met behulp van het boekje een door LEGO ontworpen bouwwerk in elkaar zetten, wat vergeleken kan worden met het maken van een puzzel. Het precies volgens het schema alles in elkaar zetten is leuk om te doen. Nadat je dit gedaan had, speelde je er nog een tijdje mee, maar dan is de lol er vanaf. Het andere wat je dan kunt doen is het zelf maken van nieuwe bouwwerken. Dit is waar de tijd in gaat zitten en wat de meeste voldoening geeft. Zo heb ik de gekste dingen gemaakt, zoals auto’s die konden veranderen in een robot of in een huis. Het vreemdste wat ik ooit gemaakt heb is een centrifuge die natte watjes kon drogen. Eén van de bijzondere dingen was een mechanisch programmeerbare auto.

Maar genoeg over mijn jeugd. Ik wil het hier hebben over één van de tien nieuwe LEGO bordspellen, namelijk het bordspel Minotaurus. Spellenclub Eindhoven heeft een exemplaar gekregen van LEGO en die is dan ook te vinden in de Speel-o-Theek.

Voordat je kunt beginnen met het spel moet het eerst opgebouwd worden. In de doos zitten zakjes met legoblokjes, een grondplaat, het welbekende instructie boekje en een regelboekje. Aan de hand van het instructieboekje zet je het spel in elkaar. Het betreft het bord, de pionnen, dobbelsteen en andere speelstukken. De eerste keer alles in elkaar zetten kost wat tijd, maar hoeft maar één keer gedaan te worden. Hierdoor is de opzettijd, na de eerste keer opbouwen zeer kort. Na het spelen is het bord eenvoudig in de originele staat terug brengen. De dobbelsteen is ook een speciaal LEGO speelstuk, waarbij je de verschillende zijden er zelf op kunt klikken. In Minotaurus heeft de dobbelsteen de waarden twee, drie, vier en vijf en een zwarte en grijze zijde. Daarnaast heeft elke speler drie pionnen en is er een zwarte Minotaurus die in het midden van het bord op de tempel geplaatst wordt. De speelstukken hebben een basis van één LEGOnopje. De rest van het bord is een open doolhof met groene heggen en grijze muren.

lego-minotaurus-gameplayIn Minotaurus moet je proberen om met jouw helden vanaf hun startpositie aan de rand van het bord via de doolhof naar de tempel te lopen zonder gevangen te worden door de Minotaurus. Wanneer je aan de beurt bent gooi je de dobbelsteen. Als die op twee, drie, vier of vijf terecht komt, dan loop je zoveel stappen (LOGOnopjes). Als je grijs gooit dan mag je een grijze muur verplaatsen en als je zwart gooit, dan mag je de Minotaurus acht stappen laten lopen. Met het verplaatsen van de grijze muren probeer je de tegenstander of de Minotaurus te blokkeren. Je mag de grijze muren niet zo neerzetten dat er geen weg meer is voor de speler om in de tempel te komen. Als je de Minotaurus mag verplaatsen en je kunt een held van de tegenstander bereiken, dan gaat die en de Minotaurus terug naar zijn startpositie. De eerste speler die twee van zijn helden in de tempel krijgt heeft gewonnen.

Dit is een heel eenvoudig spel, maar toch leuk om te spelen. Het is vooral leuk wanneer je het motto van de LEGO bordspellen volgt. Dat motto is: Bouwen, Spelen en Veranderen. Het bouwen en spelen heb ik al behandeld, het staartje zit vooral in het veranderen. Dit is iets wat ze stimuleren om te doen. Zoals bij gewoon LEGO het maken van eigen bouwsels de meeste voldoening geeft, is bij de LEGO bordspellen het aanpassen van de regels en het bouwen van nieuwe spelborden wat de herspeelbaarheid verhoogt.

In het regelboekje staan al een aantal suggesties voor het aanpassen van de regels. Er zitten bijvoorbeeld alternatieve vlakjes voor de dobbelsteen in de doos. Zo kun je een groen vlakje toevoegen. Als de dobbelsteen op het groene vlakje land mag de pion over een heg heen springen. Dit verandert volledig de strategie voor het verplaatsen van de muren. Wat naar mijn inzicht het spel het leukste maakt is door het moeilijker te maken. Bijvoorbeeld door de minotaurus sneller te laten lopen of doordat alle drie de pionnen naar de tempel moeten om te winnen. Ook is het spel leuker met meer spelers, omdat er dan een grotere kans is dat je dwars gezeten wordt voordat je weer aan de beurt bent.

Een minpuntje is de springende dobbelsteen. De rand van de dobbelsteen is van rubber en de dobbelsteen is nogal zwaar, waardoor hij nogal op en neer springt als je hem gooit. Als oplossing gooiden we de dobbelsteen in de deksel van het spel, maar soms springt die er dan nog steeds uit. De andere componenten zijn van goede kwaliteit, wat we van LEGO gewend zijn. Het spel kan ook prima in de auto gespeeld worden omdat alle componenten tijdens het spelen vastklikken op het bord.

Ik wil duidelijk zijn dat dit geen supergoed spel is, maar gewoon een leuk spel. Een leuk kado voor ongeveer twintig euro. Het is zeer geschikt voor jongere spelers, maar oudere spelers zullen er ook plezier aan beleven, zeker als je het gaat veranderen en misschien zelfs gaat combineren met andere LEGO bordspellen.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=mk2c4rwFCxI[/youtube]