Eerste keer Tumblin-Dice

tumblin-dice-boxTumblin-Dice is een eenvoudig behendigheidsspel. Het bestaat uit een bord met een aantal trappen op verschillende hoogtes, van hoog naar laag. Ieder speler gooit om de beurt met een dobbelsteen waarbij die op één van de treden moet eindigen. De dobbelsteen moet in ieder geval de bovenste trede geraakt hebben. De speler kan de dobbelsteen op de bovenste trede neerleggen en dan de dobbelsteen een zetje geven, of de dobbelsteen op de bovenste trede gooien en zo door laten rollen.

De trede waarop de dobbelsteen eindigt bepaald de vermenigvuldigingsfactor voor die dobbelsteen. Als de dobbelsteen buiten het bord terecht komt, dan is die geen punten waard. Het aantal punten voor een worp is gelijk aan het aantal ogen vermenigvuldigd met de vermenigvuldigingsfactor van de trede. De lagere treden hebben een hogere vermenigvuldigingsfactor, maar zijn ook kleiner waardoor de dobbelsteen er gemakkelijk afvalt. De eerste trede (onder de bovenste trede) heeft een vermenigvuldigingsfactor van -1 en levert dus strafpunten op.

tumblin-dice-gameplayIn een vierspelerspel heeft iedere speler vier dobbelstenen, elk in een eigen kleur. Om de beurt gooien de speler een dobbelsteen, waarbij ze de dobbelstenen die al op het bord liggen kunnen proberen te raken. Hierdoor kun je de dobbelstenen van een tegenstander het bord afwerken of een eigen dobbelsteen op een betere positie krijgen. Maar voor je het weet help je een tegenstander of tik je je eigen dobbelsteen van het bord af.

Nadat alle spelers hun vier dobbelstenen geworpen heeft, wordt de totaalscore van die ronde bepaald door per speler de ogen te vermenigvuldigen met de vermenigvuldigingsfactor van de trede en die bij elkaar op te tellen. Zo kunnen een aantal rondes gespeeld worden, waarbij de speler met de meeste punten wint.

Het is een snel en eenvoudig behendigheidsspel waarbij je niet lang op je beurt hoeft te wachten. Omdat je altijd vanaf dezelfde positie de dobbelsteen moet werpen hoef je ook niet vanuit een vreemde hoek proberen te rollen, zoals bij veel andere behendigheidsspellen.  Er is een duidelijke optimale gooi positie. Het is wel aan te raden om bij dit spel te gaan staan. Het bord ziet er mooi en degelijk uit. De dobbelstenen zijn plastic transparante dobbelstenen. Het is naar mijn smaak net wat te eenvoudig, maar met een aantal jongere en ongeduldige kinderen lijkt mij dit een prima spel.