Is Imperial 2030 de nieuwe trendsetter?

Persbericht van The Game Master

Eens in elk decennium gebeurt het. Dan komt er een nieuw spel uit dat de enige in zijn soort is en een trendsetter vormt voor een hele generatie nieuwe spellen. In de jaren tachtig was dit het spel Triviant. En in de jaren negentig wisten de Kolonisten van Catan een hele stroom nieuwe tactische spellen aan te voeren. Maar welk spel wordt in de 21ste eeuw toonaangevend?

Nieuw fenomeen

In spellenspeciaalzaak The Joker aan de Oude Gracht 230 in Utrecht weten ze het antwoord op deze vraag al. Op het moment dat het bordspel Imperial in Duitsland werd uitgebracht, in het jaar 2006, kende nog heel weinig mensen het nieuwe fenomeen. Een vaste groep spelers wist de charme van het spel te ontdekken en speelde jaar in jaar uit Imperial.

Doorbraak

Pas in oktober 2010 kwam de doorbraak. Nadat de Nederlandse speluitgeverij The Game Master het vervolg van het oorspronkelijke spel, Imperial 2030, ontdekte en in het Nederlands uitbracht. Nu is het spel bereikbaar voor een veel grotere groep mensen en elke zaterdag wordt in de winkel van The Joker Imperial gespeeld. “Het spel heeft de eenvoud van een Kolonisten van Catan, het ontwikkelt zich elke keer weer anders en is verslavend leuk,” vindt Erno Eekelschot van The Joker. “Ik vergelijk het wel eens met klassiekers als Axis & Allies en Acquire. Alleen duurt Imperial 2030 korter en bevat de sterke punten van al deze spellen. Ik verkoop dit spel daarom gewoon ontzettend vaak.”

Modern Risk

In Imperial 2030 is de wereldorde aangepast aan de toekomst. De grote economische en militaire grootmachten zijn China, India, de VS, Europa, Brazilië en Rusland. De spelers zijn rijke investeerders, die samen bepalen hoe de macht verdeeld zal worden. Zij doen dit door belangen te nemen in de zes grootmachten. Als je het grootste belang bezit, dan grijp jij de macht in één van de zes grootmachten. En dan mag jij bepalen wat er gebeurt met de tanks en vloten op het bord. Imperial wordt ook wel eens “Modern Risk” genoemd. “Gedeeltelijk terecht,” meent uitgever Hans van Tol van The Game Master. “De vergelijking met Risk is begrijpelijk, omdat je oorlog kunt voeren, maar ook elementen van Monopoly zijn er in terug te vinden. Je moet namelijk geld investeren om een rol te kunnen spelen. Je moet ook jouw economische belangen beschermen. Vaak is oorlog voeren niet in jouw belang en kun je beter een aantal grootmachten (en dus ook de spelers er achter) te vriend houden. Met name dat maakt ook samenwerken interessant. Een hele nieuwe dimensie aan een spel en daarmee misschien wel eens het begin van een nieuwe generatie spellen.”

Mister President where are you?

In Imperial 2030 kun je afspraken met je buurman maken. Bijvoorbeeld als jouw buurman aangrenzende gebieden bezit dat je elkaar niet aanvalt. Echter, doordat de belangen kunnen verschuiven gedurende het spel zijn afspraken niet waterdicht. Eerst zit Mister President rechts van je en vervolgens – nadat iemand anders de macht in de VS heeft gegrepen – dan zit hij links van je en zijn de kaarten heel anders verdeeld. “Dit bordspel is uniek vanwege het grote aantal lagen in het spel,” oordeelt Van Tol. “Je opereert op tactisch niveau door tanken en vloten te bouwen, op strategisch niveau als je een oorlog begint en daarboven heb je nog het diplomaten niveau waarop je met de spelers zelf afspraken probeert te maken. En dan vergeet ik nog maar even dat de spelers ook nog eens moeten beseffen dat ze een spel aan het spelen zijn.”

Kampioenschap Imperial 2030

Vanwege de snel groeiende schare fans van het “Moderne Risk” organiseert speluitgeverij The Game Master in samenwerking met The Joker en ook met andere spellenspeciaalzaken kampioenschappen. De voorrondes zullen plaatsvinden in winkels en andere speelplekken, bijvoorbeeld bij spelverenigingen. In November spelen de beste spelers uit de voorrondes tegen elkaar in de finale van het kampioenschap Imperial 2030 tijdens een grote spellenbeurs. Imperial 2030 uitproberen of inschrijven voor de kampioenschappen kan via de website van The Game Master.

Einde persbericht

Het klinkt interessant. Is er hier iemand die dit spel gespeeld heeft? Het spel staat op nummer 62 op BoardGameGeek (nummer 29 bij de strategie spellen). Zit dit spel in de verzameling van Roll The Dice?

8 gedachten aan “Is Imperial 2030 de nieuwe trendsetter?”

 1. Antwoord op de laatste vraag: Ja het spel zit in de verzameling van Roll the Dice. Op oneven maanden is het standaard mogelijk dit spel te spelen tijdens de reguliere spelavonden.

 2. Dan zal er na dit artikel op de komende oneven spellenmaanden wel veel vraag naar zijn.

 3. Heb Imperial 2030 zelf voor het eerst in Essen gespeeld. Ik was meteen onder de indruk van het spelidee en de uitwerking en heb het spel dan ook na Essen al verschillende keren met veel plezier gespeeld met verschillende mensen

  Het kan wel een nadeel zijn dat in een spel met vier spelers één speler steeds relatief lang moet wachten omdat hij/zij geen invloed kan uitoefenen via één van de landen. Afgezien daarvan biedt het spel voldoende uitdaging om de wereld te veroveren, en nog belangrijker jezelf steeds verder te verrijken door de meest waardevolle aandelen te kopen…

 4. Nee, ik was niet onder de indruk van Imperial 2030. Het duurde nogal lang voor wat het is en mij was niet duidelijk wat je nu speelde. Je bent geen speculant, geen wapenhandelaar en ook geen regeringsleider. Dus dat is vaag.

  Met slechts een paar kleine regelwijzingen is Imperial 2030 is een rechtstreekse afgeleide van Imperial. Dus als er een spel trendsetter had moeten zijn dan was het wel de oorspronkelijke Imperial. In het ene potje dat ik gespeeld heb, mocht je maar met maximaal twee landen ‘iets’ doen. Dat vind ik raar en belemmert je in je streven naar totale wereldheerschappij. Dat willen we toch allemaal, nietwaar!

  De globale geostrategische situatie in 2030 lijkt mij een hele interessante. Echter denk ik dat dat lucht- en ruimtevaarttechnologie hierin ook een rol zal spelen. Merkwaardig genoeg ontbreken die aspecten in Imperial 2030.

  Al met al denk en geloof ik, dat de wens uitgesproken in de titel, dan ook de vader van de gedachte is. Een opvolger voor Diplomacy? Nee, daar geloof ik er niet in, maar wie het wil spelen moet het zeker niet nalaten.

 5. Quote Henri: “In het ene potje dat ik gespeeld heb, mocht je maar met maximaal twee landen ‘iets’ doen.”

  Dat is niet waar, je mag met elk land waarvan jij de meeste aandelen bezit iets doen. Dat kan 2 zijn, maar ook 0 of 4. Ik vind Imperial een prachtig spel, en Imperial2030 ook. Tijd om het weer eens uit de kast te trekken, al duurt het inderdaad wel wat lang.

 6. Imperial behoord al jaren tot mijn top 5 spellen. Imperial 2030 is nog meer in balans en dus nog leuker.De winnende tactiek heb ik nog niet kunnen vinden.
  Geweldig spel !

 7. Ik heb het spel gisteren gespeeld en ondanks dat het niet mijn genre is vond ik het heel leuk om te spelen. De enige overeenkomst die ik met Risk zie is dat je op een kaart van de wereld speelt. Het spel duurt inderdaad wat lang. Ik vind de regels duidelijk en eenvoudig. Leuk om iemand anders een land te laten opbouwen, dan een meerderheid in aandelen te krijgen om dat proberen de staatskas leeg te plunderen :D. Is het spel een trendsetter? Ik vind het gewoon een leuk spel dat net iets te lang duurt.

  Het was wel opvallend dat gisteren het spel aan twee tafels bij de Roll The Dice spellenavond gespeeld werd.

 8. Er staan in 2012 ook weer een hele rits tournooi-data gepland in Utrecht om aan Imperial 2030 mee te doen in The Joker (naast de std. zaterdagavond waar het vaak naast andere spellen op tafel komt). Bel voor meer informatie 030-2332158.

Reacties zijn gesloten.