Fantasy Pub

Achtergrond

In een goed gevulde kroeg is het gezellig drinken. Dat moet de waard van Fantasy Pub ook gedacht hebben.Hij heeft daarom een wedstrijd uitgeschreven: “Welke clan kan er zoveel mogelijk bier zuipen (zonder te dronken te worden)!” De kobolden, dwergen,orken en trollen zijn op de wedstrijd afgekomen en zetten het op een zuipen. Maar ze moeten oppassen: Klaplopers en dronkelappen worden door de waard onherroepelijk de kroeg uit gesmeten!

Korte spelbeschrijving

Aan de deur van de pub verschijnen de drinkebroeders. Van iedere clan mag er maar één bij de deur staan. In je beurt mag je twee acties doen (minimaal één). De acties zijn: naar een andere tafel lopen, de kroeg binnenkomen, de waard verzetten en je bier veilig stellen. Je gooit met twee dobbelstenen. De ogen geven aan hoeveel stappen je mag doen: aantal ogen min het aantal bier dat je al gedronken hebt. De ogen kunnen ook je startkapitaal bepalen voor een nieuwe gast (maximaal zes muntstukken). Verder kunnen de ogen van één dobbelsteen de snelheid van de waard bepalen. Je mag de ogen optellen (niet voor de waard). Als je aan de deur staat, mag je de kroeg verlaten om je bier veilig te stellen. Dit mag alleen als je meer bier gedronken hebt, dan dat je geld hebt.

Er wordt gedronken, wanneer de gasten bij elkaar aan tafel komen. Als er twee figuren van hetzelfde ras aan een tafel zitten, dan drinken ze samen een biertje uit eigen beurs. Dit heet gebroederlijk drinken. Als er twee of meer verschillende rassen aan een tafel zitten, wordt er gedronken op nieuwe vriendschap. De laagste in rang betaald een rondje aan de speler die een volgende hogere rang heeft. De volgorde is: kobold, dwerg, ork en trol. Een trol geeft dus nooit een rondje. Bijvoorbeeld: een kobold , dwerg en ork zitten aan een tafel. De kobold betaald de dwerg een rondje en de dwerg geeft de ork een rondje. De karakters hebben ook alleen een eigenschap, die van invloed kan zijn op de drinkvolgorde of de loopmogelijkheden. Komt de waard aan tafel, dan wordt er weer gedronken volgens de bovenstaande regels. Het spel is afgelopen wanneer een clan genoeg bier heeft gedronken. Dit staat in een tabel en is afhankelijk van het aantal spelers.

Beoordeling

Dit fantasievolle spel is erg leuk om te spelen. Het spelmechanisme zorgt voor veel mogelijkheden. Hierdoor is het spel erg afwisselend en kun je van een voorsprong snel naar een achterstand gaan. Het spel bevat mogelijkheden om een tegenstander dwars te zitten, maar ook zonder dit gegeven kun je het spel winnen. Het spel ziet er aantrekkelijk uit. Alleen het doosje is niet echt praktisch, maar dat zal het speelplezier zeker niet te kort doen. Het is een mooi spel.

Spelgegevens

Naam spel Fantasy Pub
Spelbedenker Emanuela Ornella
Uitgever Tilsit
Aantal spelers 2 tot 5
Leeftijd vanaf 12 jaar

Deze recensie was al eerder gepubliceerd op de ‘oude’ Roll The Dice website.