Carcassonne Junior

Carcassonne Junior

Spelgegevens

Naam spel Carcassonne Junior
Spelbedenker Marco Teubner
Uitgever 999 Games, Hans im Glück
aantal spelers 2-4 leeftijd 4+ tijdsduur 15 minuten
prijs 20.00 soort spel Legspel

Doel van het spel

De kinderen moeten proberen om ter eerste al hun horigen op het bord te zetten.

Spelopzet

Net als bij het basisspel worden alle tegels in stapeltjes op tafel gelegd, zodat alle spelers er makkelijk bij kunnen. Elk kind krijgt acht horigen in één kleur. De jongste speler mag beginnen.

Spelverloop

Om de beurt mag elke speler een tegel nemen en deze aanleggen aan de reeds gelegde tegels. De eerste speler mag hem willekeurig op tafel leggen, er is geen starttegel. Alle tegels zijn zodanig ontworpen dat ze altijd passen (aan de vier zijden zijn wegen, verder enkel weien en hier en daar een huisje als aankleding). Op de wegen staan spelende kinderen afgebeeld. Deze hebben de kleuren van de spelers. Als een weg is afgebouwd, dus aan beide zijde een eindpunt of kruispunt heeft, mogen alle spelers kijken of er kinderen in hun kleur op de weg staan. Zij mogen dan op elke tekening van een kind in hun kleur een horige zetten.

Einde van het spel

Het spel is afgelopen als er één of meerdere kinderen zijn laatste horige zet. De speler die als eerste al zijn horigen gezet heeft is gewonnen, als dit meerdere kinderen zijn, zijn er ook meerdere winnaars. Mochten alle tegels op zijn voordat iemand zijn laatste horige heeft gezet, dan wint het kind die de minste horigen over heeft.

Oordeel recencent

Het is een leuke variant voor kleine kinderen, tot een jaar of acht denk ik. De tegels zijn een heel stuk groter en de plaatjes zijn vrolijker en kleurrijker dan het gewone spel. Ook de horigen zien er vrolijker uit. Dus het spreekt de kinderen ook meer aan. Jammer dat het qua punten scoren weinig tot niets te maken heeft met het gewone Carcassonne. Het is dus meeliften op een succesformule. Mijn kinderen (twee, vijf en zeven) hebben er in ieder geval veel plezier aan.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice