Bernini Mysterie

Spelgegevens

Naam spel Bernini Mysterie
Uitgever Identity Games
aantal spelers 2-4 leeftijd 8+ tijdsduur 15 minuten
prijs 13,00 soort spel abstract strategie

Achtergrond

Iedere speler heeft negen stenen voor zich. Op de stenen staan de cijfers één tot en met vijf van de soort die je hebt gekozen. Het is de bedoeling dat je als eerste de getallen één tot en met vijf open op tafel hebt liggen.

Korte spelbeschrijving

Bernini Mysterie bestaat uit vier soorten stenen: ruiten, harten, schoppen en klaveren. In elke soort komen de getallen één tot en met vier twee keer voor en de vijf één keer. Iedere speler kiest een soort en neemt de bijbehorende stenen.

De beginspeler legt één van zijn stenen op tafel. De volgende speler moet ook een steen op tafel plaatsen. Hij mag zelf kiezen of hij hem op de steen van de vorige speler legt of dat hij een nieuw stapeltje begint. In de rest van het spel kun je drie dingen doen: je begint een nieuw stapeltje, je legt een steen op een ander stapeltje of je neemt de bovenste steen van een stapeltje en plaatst die ergens anders op tafel. In het verdere verloop kun je hetzelfde in je beurt doen als hierboven is beschreven.

Als een steen eenmaal geplaatst is mag deze niet meer teruggenomen worden. Ook de steen die het laatst is geplaatst of verplaatst mag niet in de beurt daarna verplaatst worden. De stapeltjes mogen maximaal drie hoog zijn.

Beoordeling

Bernini Mysterie is een leuk spel om een keertje tussendoor te doen. De tegels zijn zeer stevig en het spel zal dus niet snel verslijten. Het is belangrijk dat je goed weet waar welke tegels zitten, zodat er door een steen van een stapeltje af te halen ineens een steen van jou soort tevoorschijn komt. Het spel gaat echter wel snel vervelen, omdat het meestal pas afgelopen is wanneer iemand een fout maakt. De volgende speler die aan de beurt is wint dan meestal het spel.

Deze recensie was al eerder gepubliceerd op de ‘oude’ Roll The Dice website.