Da Vinci Code

Spelgegevens

Naam spel Da Vinci Code
Uitgever Winning Moves
Spelbedenker Eiji Wakasugi
aantal spelers 2-4 leeftijd 8+ tijdsduur 15 minuten
prijs 13,00 soort spel abstract

Achtergrond

Iedere speler heeft vier stenen met cijfers voor zich staan. Deze cijfers vormen samen een geheime code. Het is de bedoeling om de geheime codes van je tegenstanders te kraken voordat zij jouw code kraken.

Korte spelbeschrijving

Da Vinci code bestaat uit vierentwintig genummerde stenen: twaalf zwarte en twaalf witte stenen met de getallen nul tot en met elf. Daarnaast zijn er nog twee ongenummerde stenen (een zwarte en een witte) met daarop een koppelteken. Dit zijn de geheime nummers.

Iedere speler begint het spel met het uitzoeken van vier willekeurige stenen uit de vierentwintig gedekte genummerde zwarte en witte stenen. Nadat iedere speler zijn stenen gedekt – op volgorde van nummer en bij gelijke nummers wit voor zwart – voor zich neer heeft gezet worden in de versie voor gevorderden de twee koppeltekens toegevoegd aan de resterende stenen in het midden van de tafel.

Een spelbeurt begint altijd met het pakken van een gedekte steen die de speler mag bekijken en niet aan de anderen laat zien. Vervolgens moet de speler bij één van de anderen een steen aanwijzen en zeggen welk nummer hier op staat. Als de speler het fout heeft, moet hij/zij de steen die hij/zij uit het midden heeft gepakt open op de juiste plek in zijn eigen rij neerleggen. Heeft hij/zij het goed dan wordt de aangewezen steen open op tafel gelegd. De speler mag nu zijn beurt beëindigen en de steen die hij/zij uit het midden heeft gepakt gedekt op de juiste plek in zijn eigen rij stenen zetten. Hij/zij mag ook zijn beurt vervolgen door nogmaals een steen van een andere speler aan te wijzen en te raden welk nummer er op staat. Het risico is wel dat hij/zij het nu fout heeft en de gepakte steen open voor zich moet neerleggen. De twee koppeltekens mogen overigens op elke willekeurige plek in de eigen rij worden neergezet/neergelegd. Soms (bijvoorbeeld als je twijfelt tussen twee getallen) is het de moeite waard om te gokken, maar houd rekening met de twee koppeltekens en bedenk wel dat als je het fout hebt je de gepakte steen open voor je moet neerleggen. Zeker als er al een hoop stenen voor je open liggen, kan dit in je nadeel zijn en kan een andere speler het spel mogelijk uit maken. De winnaar van het spel is degene die als laatste nog één of meerdere stenen gedekt voor zich heeft staan.

Beoordeling

Da Vinci code is een leuk kort spelletje voor tussendoor en een echte hersenkraker. Het spel is zeer degelijk uitgevoerd. Door het dikke kunststof waarvan de stenen zijn gemaakt, zal het spel niet snel versleten zijn. De regels van Da Vinci code zijn eenvoudig, maar het is zeker niet eenvoudig te doorgronden hoe je kunt winnen. Je moet goed onthouden welke getallen bij welke stenen andere spelers genoemd hebben toen ze het fout hadden. Daarnaast komt het ook voor een groot deel aan op logisch redeneren. Het lijkt er wel op dat de speler(s) die het lukt om 1 of 2 koppeltekens gedekt in hun rijtje neer te zetten een grotere kans maken op de overwinning dan de anderen.

Deze recensie was al eerder gepubliceerd op de ‘oude’ Roll The Dice website.