Dominion: Cornucopia

Er staat weer een nieuwe uitbreiding van Dominion aan te komen. In de laatste podcast van The Dice Tower stond Dominion op de eerste plaats van de top tien beste kaartspellen van beiden presentatoren, wat niet zo vaak voorkomt. Eén van de positieve punten van Dominion is dat er veel variatie in zit met al de verschillende uitbreidingen. Deze laatste uitbreiding – Dominion: Cornucopia – gaat hier nog een schepje bovenop doen.

Het Latijnse woord Cornucopia wordt in het Nederlands vertaald als hoorn des overvloeds. Het staat in deze uitbreiding voor de overvloed en rijkdom van de oogst die in het begin van de herfst plaatsvindt. Maar het staat ook voor variatie wat terug te vinden is in de effecten van sommige kaarten waarbij de speler beloond wordt voor het bezitten van verschillende soorten kaarten.

Naast dertien nieuwe koningrijkkaarten zitten er ook vijf unieke kaarten bij. Deze kaarten kunnen als prijs gewonnen worden door middel van de Toernooikaart (Tournament). Omdat het aantal prijzen maar beperkt is zullen de speler er extra hard om vechten. Deze uitbreiding is alleen maar te spelen in combinatie met de originele Dominion of Dominion: Intrigue.

Er zijn al een aantal exemplaren in het wild aangetroffen, maar de officiële datum voor de Engelse versie is volgens de Rio Grande website in mei. Het is nog onbekend wanneer 999 Games de Nederlandse versie van deze uitbreiding gaat uitbrengen, maar ik neem aan dat wel gaat gebeuren.

Wel is er al veel informatie te vinden op het internet. Zo is er een hele aardig eerste recensie te lezen op het forum van BoardGameGeek: A quick first look at cornucopia. Op OpinionatedGamers.com zijn foto’s te vinden van alle koningrijkkaarten, met een uitgeschreven spoilerlijst in de reacties. Op de Dominion Strategy website is een lijst te vinden met de vijf unieke prijzen: Cornucopia Prizes Revealed.

Ondanks dat ik Dominion tegenwoordig minder vaak speel kijk ik toch uit naar deze uitbreiding. Ook zal ik zo snel mogelijk de nieuwe kaarten toevoegen aan Dominion Shuffle: mijn kaartenschudapp voor Android.