Bakske Koffie (8) op de Zevende Oorlogsdag

In de allerlaatste Bakske Koffie een verslag over de Zevende Oorlogsdag. Zo’n twee keer per jaar komt in een villa aan de Tenierslaan in Eindhoven een groepje historische boardwargamers bijeen om te spelen van 11:00 tot 23:00. Op de Zevende Oorlogsdag van zondag 3 april jl. waren er twaalf man – want het zijn altijd mannen – aanwezig.

Shogun Triumphant

Als je het jaartal 1600 laat vallen, denkt iedereen gelijk aan de Slag bij Nieuwpoort. Maar daar waar deze overwinning van onze Prins Maurits eigenlijk historisch nogal betekenisloos is, daar vond in datzelfde jaar aan de andere kant van de wereld in Japan een veldslag plaats, die niet alleen stukken groter was – 180.000 man was erbij betrokken – maar die voor ook een periode van 250 jaar relatieve rust inluidde.

Op de allereerste spellenspektakel in Eindhoven begin jaren negentig heb ik spelontwerper Richard Berg persoonlijk ontmoet. Ik had er zelfs afgesproken om één van zijn spellen te spelen uit de Great Battles of the American Civil War te spelen. Zelf was hij toen druk bezig met het testen van zijn Lion of the North; een wargame die ik later aangeschaft heb en als onspeelbaar beschouw. Richard Berg … you hate him or you love him! Waar ik sta zal ik niet zeggen, maar ik was positief verrast door zijn Shogun Triumphant in het tweemaandelijke Command Magazine van juli-augustus 1993; een amerikaans militair-historisch blad met een wargame als bijlage. Later sneerde Richard Berg nog naar Command Magazine als het blad met steeds hetzelfde spel erin. Kritiek die ik overigens niet deel, want aan Command Magazine bewaar ik goede herinneringen.

Bij het kruispunt Sekigahara bij Osaka kwamen de legers van de Westelijke Alliantie onder Ishida en de Oostelijke Alliantie onder Tokugawa bijeen voor een potje knokken. Bizar is dat een aantal vriendschappelijke clans doelbewust onder vuur werden genomen. Dat ze niet terugschoten betekende dat de clan in kwestie nog altijd loyaal was. Toch werd Sekigahara uiteindelijk beslist door verraad van een aantal clans die tijdens de slag overliepen naar Tokugawa Ieyasu. Hij en zijn nazaten wonnen er de hoofdprijs mee … het shogunschap voor de komende 250 jaar, totdat in 1853 de Amerikaanse schout-bij-nacht Perry het zelfgekozen isolement van Japan doorbrak, door met zijn oorlogsschepen de Baai van Tokio binnen te varen.

Shogun Triumphant is een fris ogende wargame met een hoog wederspeelbaarheidsgehalte. Het kunnen elke keer weer andere clans zijn die overlopen naar de tegenstander. De acht beurten kunnen wel wat aan de korte kant zijn, want het tijdig kunnen activeren van de massa troepen van Tokugawa kan beslissend zijn.

En verder …

In de avonduren heb ik me nog geamuseerd met een potje Julius Caesar van Columbia Games. Wat mij betreft is dit de beste wargame in jaren! Het speelt vlot en kort en speelt bijna als een abstract strategiespel. Een aanrader dus. Misschien moet ik daar nog eens een artikel aan wijden. Wat de anderen zoal aan het doen waren, heb ik me niet zo mee bezig gehouden. De aanwezigheid van The Halls of Montezuma vond ik bijzonder. Naar aanleiding van deze oorlog van 1846 tot 1848 verloor Mexico één derde van haar grondgebied aan de Verenigde Staten. Steden als San Francisco en Los Angeles – dat waren toen eigenlijk nog maar dorpjes – kwamen in een ander land te liggen.

De gespeelde spellen op de Zevende Oorlogsdag:

Zoals ik al aangaf is dit mijn allerlaatste Bakske Koffie en ga ik me richten op andere activiteiten. Misschien dat ik het niet kan nalaten nog eens een artikeltje te schrijven. Maar vooralsnog is dit mijn laatste voor Roll the Dice.