De Kolonisten van Catan

Spelgegevens

Naam spel De Kolonisten van Catan
Uitgever 999 Games / Kosmos
Spelbedenker Klaus Teuber
aantal spelers 3-4 leeftijd 10+ tijdsduur 90 minuten
prijs 40,00 soort spel bouwen en onderhandelen

Achtergrond

Het eiland Catan wordt ontdekt. Er zijn genoeg grondstoffen op het eiland om er een mooie kolonie te stichten. Zorg dus dat je op gunstige plaatsen je kolonie bouwt. Kijk uit voor de roversbende!

Korte spelbeschrijving

Als kolonist moet je proberen om op zo’n gunstig mogelijke plaatsen op het eiland je dorpen en steden te zetten. Deze dorpen en steden leveren je weer nieuwe grondstoffen op en daarmee kun je weer bouwen. De dobbelsteen en de getallen op de grondstoffen bepalen of je ook werkelijk grondstoffen krijgt. Door middel van ontwikkelingen kun je ridders kopen en inzetten of andere nuttige hulpmiddelen krijgen. Dorpen en steden leveren je winstpunten op en met tien punten ben je de winnaar.

Beoordeling

De kolonisten van Catan is inmiddels een enorm succes geworden. En terecht. Het is een spel vol uitdagingen. Het is snel te leren, maar je moet het een aantal keer spelen om de truukjes en slimmigheden te ontdekken en optimaal te benutten. Door de losse hexagons die het speelbord vormen, is het spel steeds weer anders. De dobbelsteen is wel een belangrijke factor, dus met een beetje geluk aan je zijde kom je er wel. Handelen met grondstoffen zorgt voor veel interactie en dat maakt het een gezellig spel. De vele uitbereidingssets zijn ook steeds erg uitdagend. Een absolute aanrader!

Deze recensie was al eerder gepubliceerd op de ‘oude’ Roll The Dice website.