Ordo

Startopstelling

 

Spelgegevens

Naam spel Ordo
Spelbedenker Dieter Stein
Uitgever Gerhards Spiel und Design
aantal spelers 2 leeftijd 10+ tijdsduur 20 minuten
prijs 89,50 soort spel denkspel

De eerste indruk

Inmiddels heb ik al meerder spellen van deze uitgever gezien en ze zien er stuk voor stuk prachtig uit. Het spelbord en de speelstukken is van mooi hout gemaakt. Verwacht geen vrolijke kleuren. De doos zelf is erg eenvoudig, maar past perfect bij het spel. De spelregels zijn ongeveer één A4-tje Duits of Engels, met duidelijke voorbeelden.

De voorbereiding

De speelstukken worden op het bord gelegd zoals afgebeeld op de afbeelding hier bovenaan. Iedere speler begin aan één kant ven het bord en je probeert de andere kant te bereiken.

Spelverloop

Elke speler is om de beurt aan zet en moet één zet doen. Hier zijn natuurlijk beperkingen aan. Je kan kiezen uit een enkel steen verzetten of een Ordo, ofwel een groep van stenen. Een Ordo bestaat uit twee of meer aaneengesloten, enkel horizontaal of enkel verticaal, stenen. Je kan je steen of Ordo verzetten naar links of naar rechts, diagonaal (linksvoor of rechtsvoor) of vooruit. Het aantal vakken is onbeperkt. Als je een zijwaartse zet doet, moet je nog een tweede zet doen, mag met een andere steen of Ordo of met dezelfde als je eerste zet, en deze moet dan voorwaarts of diagonaal zijn. Je mag nooit achterwaarts gaan.

Met een enkel steen, kan je een steen van je tegenspeler slaan, dit doe je door op het vakje van je tegenspeler te gaan staan, volgens bovenstaande regels natuurlijk. Met een Ordo kan je nooit een steen van een tegenstander slaan.

Dan is er nog de groepsregel, en die maakt het spel juist zo interessant. Aan het einde van je beurt moeten al je stenen die nog op het bord staan aan elkaar grenzen, waardoor ze een ketting vormen. Diagonaal is voldoende. Een groep kan ook bestaan uit een enkele steen, als al je andere stenen van het spel zijn gespeeld door de tegenstander. Als jij in je beurt een steen van je tegenspeler slaat waardoor zijn groep verbroken wordt, moet de tegenspeler de kleinste groep volledig van het bord halen. Bij gelijke groepen, kiest de speler die aan zet is welke groep van het bord gaat.

Het spel is gedaan als een speler met minstens één steen uit zijn groep, de groepsregel geldt hier dus ook, de ander kant van het bord bereikt. Een tweede mogelijkheid is als je de laatste steen van de tegenspeler slaat.

Tips en opmerkingen

Zorg dat je je stenen in lange rij voorwaarts laat gaan en niet in een blok of lange rij van links naar rechts. Door de groepsregel red je het anders niet. Wees niet rouwig als je de helft van je stenen kwijt bent, een kleiner groep beweegt makkelijker dan een grote.

Oordeel recencent

De groepsregel maakt het hele spel zo tactisch en moeilijk, en daardoor ook zo interessant. Ze hebben duidelijk hun idee bij het dammen gehaald. Als je liefhebber bent van tactische, abstracte spellen zoals dammen, Yinsh, … dan is deze ook zeker de moeite waard. Dan mijn grootste punt, de prijs. Net geen 90 euro is wel erg veel voor een tweepersoonspel. De materialen zijn wel erg mooi, maar volgens mij moet het voor de helft ook wel kunnen.

Dit spel werd ons geschonken door Gerhards Spiel und Design.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice