Minotaurus

Spelgegevens

Naam spel Minotaurus
Spelbedenker Michael Sohre
Uitgever Theta
aantal spelers 3-5 leeftijd 8+ tijdsduur 45 minuten
prijs 37,00 soort spel Memorie

De eerste indruk

Wat direct opvalt als je de doos vast houdt, is het gewicht. Net alsof er stenen in zitten. Eenmaal dat je de doos opent wordt je vermoeden ook gelijk bevestigd: het is is gemaakt van steen! Wel origineel. Verder is de doos niet echt opvallend. De spelregels zijn niet al te lang, maar de voorbeelden maken het soms moeilijk om te begrijpen. Via hun website zijn ook Engelse spelregels te downloaden, maar daar zijn best wat onduidelijke passages in waardoor ik regelmatig heb teruggegrepen naar de Duitse spelregels.

Het spelmateriaal

De voorbereiding

Het spel bestaat uit stenen gemaakt uit steen, een hoorn en een lederen ring. De hoorn wordt zo op tafel gezet dat alle spelers er ongeveer even ver van af zitten. Er wordt ook aangeraden om een paar keer te oefen met de ring om de hoorn te gooi. Dit is namelijk het interactieve onderdeel van het spel.

Op de stenen zijn de helft van een hoorn afgebeeld en bolletjes (punten). Elke set bestaat uit een linker- en rechterdeel van een hoorn met dezelfde punten. Afhankelijk van het aantal spelers worden er verschillede sets uit gehaald. In totaal zijn er vijf kleuren. De stenen worden per kleur met de tekening naar de tafel gelegd, dus je kan niet zien wat er op staat, en gemengd. Zo krijg je dus vijf sets stenen.

Spelverloop

Het spel is vrij simpel, memory, maar dan met een kans om stenen te ruilen met andere spelers. Een speler heeft in zijn beurt keuze uit twee acties: stenen omdraaien of een steen ruilen met een tegenspeler.

Stenen omdraaien

Dit werkt net zoals bij het gekende memorie, je draait twee stenen om en kijkt of het plaatje hetzelfde is. Echter zit er nu een klein verschil. De plaatjes zijn hetzelfde als je een linker- en rechterdeel van een hoorn hebt. Het aantal punten speelt hierbij geen rol. Natuurlijk moeten ze wel van dezelfde kleur zijn, maar aangezien ze reeds per kleur gesorteerd zijn is dit niet moeilijk. Als je een set hebt, leg je deze open voor je neer. Heeft de set ook al het zelfde aantal punten op beide stenen, dan is deze compleet en kan hij niet meer wijzigen.

Stenen ruilen

Als je van eenzelfde kleur het linker- en rechterdeel hebt, maar met een verschillende puntenwaarde kan je deze proberen te ruilen met een tegenspeler, die ook een combinatie heeft met verschillende punten in diezelfde kleur. Je geeft op voorhand aan welke stenen je wilt omruilen en gaat dan de uitdaging aan met die tegenspeler. De tegenspeler mag dit niet weigeren. Om een winnaar te bepalen moeten beide spelers om de beurt proberen de ring om de hoorn te werpen. Als de uitdager er in slaagt en de tegenspeler niet, worden de stenen omgeruild. Als geen van beide of beide spelers de ring om de hoorn werpen gebeurd er niets. Als de uitdager verliest, mag de tegenspeler kiezen of hij de afgesproken stenen wilt omruilen of niet. Stenen uit een complete set, dit wil zeggen een linker- en rechterdeel van een hoorn met het zelfde aantal punten, kunnen niet meer geruild worden.

Het spel is afgelopen als alle stenen uit het midden zijn omgedraaid en als alle sets compleet zijn, met dezelfde punten dus. Elke speler heeft dan vijf sets voor zich liggen. Per set worden de punten geteld en dat is de eindscore. De speler met de hoogste score wint. Bij gelijk stand kan je een duel met de ring om de hoorn uitvechten.

Tips en opmerkingen

Ik heb het spel met mijn zoon van zeven gespeeld en die wint het op het memoriedeel. Het gooien met de ring om de hoorn is toch nog lastig voor hem.

Oordeel recensent

Het is een memoriespel met een ruilmogelijkheid. Leuk spel om met de kinderen te spelen, maar ik denk dat de lol er bij hen ook snel af is. Het principe van het kunnen ruilen van stenen is dan weer wel leuk gevonden en het enige vernieuwende aan dit spel.

Bij het eerste potje is de lederen ring al direct losgekomen op het punt waar hij was gelijmd. Wat secondelijm en we konden verder met het spel.

De vormgeving, het werken met de stenen is dan weer wel erg origineel, en het maakt van dit luchtige spel direct een zwaar spel, maar dan letterlijk. Het spel ziet er heel mooi uit.

Dit spel werd ons geschonken door Theta Spiele

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice