Hossa

Spelgegevens

Naam spel Hossa
Spelbedenker Andrea Meyer
Vormgeving Andy Maurice Meuller
Uitgever Bewitched Spiele
aantal spelers 1 – 20+ leeftijd 8+ tijdsduur 45 minuten
prijs 19,90 soort spel Kaartspel

De eerste indruk

Het blikje van 23x13x3 heeft een bescheiden formaat. Maar het heeft dan ook niet meer in zich dan een set degelijke kaartjes (formaat speelkaarten) en een set houten schijfjes in verschillende kleuren en maten om de punten bij te houden en de spelregels. Kaarten en regels bevatten wel vijf talen (Duits, Engels, Frans, Italiaans, Turks en Japans…. maar helaas geen Nederlands) dus ook je buitenlandse vrienden zouden mee moeten kunnen spelen. Maar ….. verder is het redelijk Spartaans.

De voorbereiding

Als eerste wordt de trekstapel voorbereid aan de hand van het aantal deelnemers; individuen of teams tot wel meer dan twintig personen. Deelnemende personen of teams krijgen elk alvast twee punten cadeau (voor het geval je min punten krijgt te verwerken). Dan kiezen deelnemers (individueel of per team) om beurten één zijde van twee dubbelzijdige getrokken kaarten van de trekstapel als onderwerp.

Spelverloop

De overige deelnemers moeten wanneer een thema is bepaald dan om beurten aan de hand van dat thema een liedtitel noemen (één punt) of zingen (twee punten) of een flink stuk uit het lied zingen (vijf punten: de maximale score per speel ronde). Andere teams mogen inhaken wanneer er een lied wordt ingezet en scoren daarmee dan ook één punt. Mocht geen van de deelnemers in en ronde iets kunnen bedenken om punten mee te scoren, dan verliest de kiezer van het thema  één punt. De tema’s kunnen bestaan uit ‘sleutelwoorden’ of een ‘categorie’. Bij een sleutelwoord moet het woord ‘letterlijk’ in de liedtekst of titel voorkomen, bij het tweede woord wat past in de categorie. Voorbeeld: de categorie ‘Feestdagen’ zou liedjes kunnen bevatten waarin de tekst ‘kerst’, ‘sinterklaas’ of ‘Nieuwjaar’ voorkomt. Elke taal die tenminste twee deelnemers spreken mag worden gebruikt.

Tips en opmerkingen

Een beetje soepelheid in het beoordelen van de liedteksten is meestal wel gewenst

Oordeel recensent

Dit spel is geschonken door Bewitched Spiele

Tja, niet mijn type spelletjes, maar dit is alweer de vierde druk dus er zijn er al ruim 14.000 van verkocht. Mocht je af en toe met een clubje liedjesfanaten bij elkaar zitten en van spelletjes houden, dan is het een aardig spelletje om een klein uurtje bezig te zijn. Wellicht wachtend op de rest van de groep, want echt avondvullend is het dus niet. Regels zijn zo simpel dat iedereen binnen drie minuten meespeelt, dus wat dat betreft erg laagdrempelig. Hoe je de mensen over hun schroom krijgt om voor de groep te gaan zingen is een heel ander probleem.