Spiel des Jahres 2011 bekend

Spiel des Jahres (logo)
Spiel des Jahres (logo)

Op maandag 27 juni zijn in Duitsland twee spellenprijzen bekend geworden. De juryleden van de Spiel des Jahres hebben die dag hun uiteindelijke keuzes bekendgemaakt. Eerder al waren de lange en de korte lijsten bekendgemaakt, en sinds maandagochtend zijn dan de winnaars bekend. En nee, niet Spiel des Jahres en Kinderspiel des Jahres. Die laatste komt op 25 juli aan de beurt…

Waarom dan schrijven over spellenprijzen? Eenvoudig: per 2011 bestaat er een derde Spiel des Jahres. De afgelopen jaren is er regelmatig een speciale prijs (Sonderpreis) toegekend. Vorig jaar bijvoorbeeld kreeg Die Tore der Welt (999 Games: Brug naar de Hemel) de Sonderpreis Spiel des Jahres plus 2010. De geschiedenis herhaalt zich: jaren geleden werd er een paar jaar een Sonderspiel — Kinderspiel toegekend, alvorens dit een aparte prijs werd. DIt jaar is het duo spellenprijzen uitgebreid met een derde prijs: Kennerspiel des Jahres. Een spel dat aan de smaak van de veelspelers moet voldoen. Hiermee kan de jury dus een goed maar wat eenvoudiger spel bekronen én een wat diepgaander spel. En volgens de website van de organisatie zal ook deze derde spellenprijs jaarlijks worden toegekend.

Spiel des Jahres 2011

De bekende prijs met de rode pion is dit jaar binnengesleept door het spel Qwirkle (Schmidt). Een eenvoudig legspel waarbij je wel moet opletten. Stenen met figuren in zes vormen en zes kleuren moeten in rijtjes van kleuren òf vormen worden gelegd, waarbij er per rij geen doublures mogen optreden. Punten verzamelen!

Kennerspiel des Jahres (logo)
Kennerspiel des Jahres (logo)

Kennerspiel des Jahres 2011

Deze nieuwe prijs (met anthraciet-kleurige pion, zie afbeelding) is toegekend aan het kaartspel 7 Wonders (Repos Productions). Waarin de spelers (maximaal 7!) hun stad volbouwen met diverse gebouwen, en één Wonder. Tijdens Spiel 2010 was er al aardig wat te doen om dit spel, het had ook al een paar prijzen behaald maar dan nu ook nog (een van) de belangrijkste.

Andere kandidaten

De jury had een uitgebreide lijst met aanbevolen spellen opgesteld, en daaruit zijn twee lijsten met drie definitieve kandidaten opgesteld. Elk van de twee prijzen heeft zijn eigen korte lijst met drie kandidaten (nominierte Spiele) gehad. Daarop stonden, naast de winnaars, ook nog de volgende spellen:

Spiel des Jahres

 • Asara (Ravensburger)
 • Die verbotene Insel (Schmidt)

Kennerspiel des Jahres

 • Strasbourg (Pegasus Spiele)
 • Lancaster (Queen Games)

Aanbevolen

Op de uitgebreide lijst staan naast de winnaars en kandidaten ook nog andere door de jury gewaardeerde spelen. Deze hebben het uiteindelijk niet gehaald, maar een plaats op de zgn. Empfehlungsliste is ook niet verkeerd:

 • Geistesblitz (Zoch)
 • Blockers! (Amigo)
 • Uluru (Kosmos)
 • Mondo (Pegasus Spiele)
 • Skull & Roses (lui-même)
 • Safranito (Zoch)
 • Sun, Sea & Sand (Cwali)
 • Die Burgen von Burgund (alea/Ravensburger)
 • Luna (Hall Games)
 • Freeze (BeWitched-Spiele)

Wat opvalt (als je een beetje combineert uit alle bovenstaande lijstjes) is dat enkele uitgevers met twee spellen in de lijst voorkomen (Schmidt, Ravensburger, Pegasus Spiele, Zoch). En ook het nederlandse Cwali staat dit jaar in de lijst.

Links