Junkyard Races

Spelgegevens

Naam spel Junkyard Races
Spelbedenker John Yianni
Vormgeving John Yianni
Uitgever Gen42 Games
aantal spelers 2-8 leeftijd 7+ tijdsduur 60 minuten
prijs 41,00 soort spel dobbel/race

De eerste indruk

Wat meteen opvalt is dat de doos vrij zwaar is, reden: de gigantische hoeveelheid karton. Er zitten tweehonderd achtentwintig kartonnen fiches in de doos die van erg dik karton gemaakt zijn. Ook het bord en de kaarten zijn van uitzonderlijk goede kwaliteit. Het bord is van hetzelfde dik karton en de kaarten zijn van hetzelfde materiaal gemaakt als professionele pokerkaarten. Zelfs de spelregels zijn van dit geplastificeerde papier gemaakt. Met grof geweld lukt natuurlijk alles, maar met normaal gebruik zal dit spel niet stuk gaan.
Dan de spelregels zelf. Deze zijn zeer goed en simpel geschreven. De minimum leeftijd volgens de doos is zeven jaar en ik ben ervan overtuigd dat een kind van zeven, mits Engelssprekend, de regels kan begrijpen en zelfs uitleggen.

De voorbereiding

Als eerste moet een parcours gekozen worden. Het speelbord is dubbelzijdig gedrukt waardoor er twee racebanen beschikbaar zijn. Hierna kiest iedere speler een kleur en neemt een raceauto en twee overzichtskaarten in zijn kleur. Hierna kiest iedere speler één van de twee beschikbare startopstellingen van de auto en daarna zijn de spelers klaar om te beginnen.

Spelverloop

Iedere beurt bestaat uit zes fasen:

Uitvoeren van lafhartige daden:

in deze fase mogen spelers voorwerpfiches op de racebaan plaatsen. Dit kunnen bijvoorbeeld bommen, raketten of tijdbommen zijn, maar ook olie, lijm of een springveer. Ook is het in deze fase mogelijk om onderdelen van een aangrenzende auto kapot te slaan.

Extra onderdelen kopen:

als een speler in een pitstraat staat mag hij extra voorwerpen kopen voor zijn auto, zoals speciale banden voor in de modder of op gras, maar ook een verbeterde motor, een raketwerper of een stormram.

Bewegingsdobbelstenen gooien:

het aantal dobbelstenen is afhankelijk van de ondergrond waarop de auto staat. Als de auto op asfalt staat mag er met drie dobbelstenen gegooid worden, op gras met één en op modder ook met één. Er mag ook gekozen worden om achteruit te rijden, in dat geval hoeft er niet gedobbeld te worden.

Plaatsen van een voorwerptegel:

op het vak met het cijfer wat overeenkomt met de gegooide waarde wordt dicht een voorwerptegel gelegd. Een speler die over deze tegel heen rijdt mag hem oppakken en de volgende beurt inzetten tijdens lafhartige daden fase.

Bewegen van de auto:

de speler mag nu zijn racewagen het gegooide aantal stappen vooruit zetten. Hierbij is het belangrijk uit te kijken voor vallen en bommen die andere spelers op de racebaan hebben neergelegd.

De dobbelstenen doorgeven

Dit gaat net zo lang door totdat een speler vijf rondes heeft afgelegd.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9eW50ACTQus&feature=player_embedded[/youtube]

Tips en opmerkingen

Omdat het spel anders erg lang duurt is het misschien beter om af te spreken dat twee rondes genoeg is voor de overwinning. Ook met vier spelers duurt het al meer dan de op de doos aangegeven zestig minuten om twee rondes af te leggen.

Oordeel recensent

Al met al is Junkyard Races een leuk racespel wat veel te lang duurt. Na twee rondes is het ook wel weer genoeg geweest. Ook is het spel niet voldoende uitgebalanceerd. Het kan zijn dat iemand al twee rondes heeft afgelegd en dat een ander pas halverwege de eerste ronde is.

Dit spel werd ons geschonken door Gen42 Games