Armorica

Spelgegevens

Naam spel Armorica
Spelbedenker Eric B. Vogel
Uitgever Vainglorious Games
aantal spelers 2-4 leeftijd 12+ tijdsduur 30 minuten
prijs 11,50 soort spel kaartspel

De eerste indruk

Het is een klein formaat kaartspel en heeft de grootte van een gewoon kaartspel. De kaarten zelf zijn mooi en voelen aan als plastic, dus slijten niet snel. De spelregels daarentegen zien er uit als een snelle kleurenkopie.

De voorbereiding

Elke speler krijgt een start-kaart en legt deze open voor zich neer. De overige kaarten worden per soort (Gaul of Roman) gesorteerd op nummer en per nummer geschud. Er wordt per soort een gesloten deck gemaakt met het hoogste nummer onder. De bovenste vijf kaarten van elke soort worden open gedraaid en naast de gesloten stapel zichtbaar gelegd.

Op alle kaarten staan de volgende dingen: Of het een Romein (Roman) of een Galliër (Gaul) is, daarnaast staan twee zuilen met daarin verschillende soorten grondstoffen. Rechtsonder op de kaart staat het grondstof die je nodig hebt om die kaart te kunnen kopen. De kaarten hebben ook verschillende kleuren, deze zijn belangrijk voor de eindwaardering.

Roman en Gaul kaart

Spelverloop

Elke ronde bestaat uit drie fases. Per fase komt elke speler aan de beurt, beginnende met de startspeler.

Eerste fase, Gaul fase (Galliër fase):

In deze fase mag je een Galliër kopen. Voor alle Galliërs heb je graan nodig om deze te kunnen nemen. Hoeveel graan hangt af van de plaats waar deze ligt. De meeste rechtse kaart is één graan, de volgende twee en zo verder. Om te zien hoeveel graan je bezit, tel je al het graan in de zuilen op de kaarten die je al hebt liggen. De net verkregen kaart leg je rechts deels overlappend op je eigen meest rechtse kaart zodat enkel de zuilen zichtbaar zijn. De kaarten worden nu aangevuld voor de volgende speler.

Als je past, leg je meest rechtse kaart van de openliggende kaarten in het midden, op de aflegstapel en vul je de kaarten aan voor de volgende speler. Hierna is de volgende speler aan de beurt voor deze fase.

Fase twee, Roman fase (Romeinen fase):

Dit werkt net hetzelfde als de Gaul fase. Hier moet je echter goed opletten wat je nodig hebt om een kaart te kunnen nemen. Dit is te zien rechtsonder op de openliggende kaarten. Op de eerste kaart staat bijvoorbeeld een schaap, dan heb je minsten één schaap nodig. Op de tweede kaart staat een olijf, dan heb je minstens twee olijven nodig, enzovoort. Ook het systeem van passen geldt hier.

Fase drie, uithongeringsfase:

Tel het aantal kaarten dat je voor je hebt liggen en het aantal amforen dat je op je zuilen hebt staan. Als je minder amforen dan kaarten hebt, moet je kaarten afleggen totdat het aantal gelijk is. Heb je meer of het juiste aantal amforen, is er niets aan de hand. Je mag enkel kaarten zonder amforen uit de rij verwijderen.

Het spel is ten einde als één van de twee stapels op zijn. Je krijgt punten voor het opeenvolgende kaarten van verschillende kleuren. Afhankelijk van de hoeveelheid kaarten, maximaal zes, krijg je punten volgens een aangegeven tabel. De speler die de meeste symbolen heeft van druiven, olijven of schapen, krijgt extra punten. Ook leveren goudstukken die zijn afgebeeld op de zuilen punten op.

Tips en opmerkingen

Soms kan het nuttig zijn om net iets te weinig amforen te hebben waardoor je kaarten moet afleggen. Kaarten die liggen, mogen niet meer verlegd worden, maar door kaarten te moeten verwijderen, moet je soms kaarten uit het midden van de rij halen en zo krijg je betere reeksen van verschillende kleuren.

Oordeel recensent

Het is even wennen om de juiste grondstoffen te verzamelen om zo beter kaarten te kopen, maar dat went snel. De startspeler heeft een voordeel omdat die de eerste keuze heeft aan kaarten, maar het voordeel is niet erg groot. Armorica is ook goed speelbaar met twee spelers, hiervoor is er een minimale wijziging in de spelregels, maar het spelsysteem blijft gelijk en je zit ook niet met een fictieve derde speler.

Het grote jammere aan het spel is de gebruikte kleuren van de kaarten. Er zijn namelijk twee tinten geel in het spel die hetzelfde zouden moeten zijn. Dit is niet altijd even duidelijk, zeker als het licht iets minder is.

Al bij al een leuk simpel kaartspel om op het einde van de avond even te spelen.

Dit spel werd ons geschonken door Vainglorious Games

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice