Queen’s Necklace

Spelgegevens

Naam spel Queen’s Necklace
Spelbedenker Bruno Faidutti & Bruno Cathala
Uitgever Days of Wonder / Hodin
aantal spelers 2-4 leeftijd 8+ tijdsduur ±40 minuten
prijs 15,00 soort spel tactisch kaartspel

Achtergrond

Aan de vooravond van de Franse revolutie zijn diverse mensen uit op de juwelen van de koningin en proberen velen in de gunst van de koning te vallen. Alles draait om juwelen, maar de ketting van de koningin is het meest geliefd.

Korte spelbeschrijving

Voor de spelers liggen een aantal kaarten met daarop personages, of juwelen. Allen met een eigen prijs. Je hebt per beurt tien dukaten om één of meer van die kaarten te kopen. Juwelen zijn belangrijk om er tijdens een verkoopronde veel te kunnen verkopen. De personages kunnen je hulp bieden om je juwelen beter te kunnen verkopen. Er zijn onder andere dieven, bankiers, alchemisten en nog veel meer in het spel. Ze helpen je bijvoorbeeld met het bestelen en bespioneren van je tegenstanders. Ook zijn er een aantal voorwerpen te koop, zoals een ring en de ketting van de koningin.

Tijdens een verkoopronde moeten de spelers proberen hun juwelen zo goed mogelijk te verkopen. Zeldzame juwelen leveren veel punten op. Je moet er dus niet te veel te koop aanbieden. Maar alleen de speler met de meeste juwelen van een soort mag ze verkopen. Er zijn drie verkoopronden en na de laatste verkoopronde is het spel afgelopen. Het is dus zaak om je juwelen zo goed mogelijk over de drie ronden te verdelen.

Beoordeling

Je ziet meteen dat het spel van de hand van Bruno Faidutti is. De tekeningen op de kaartjes zijn van dezelfde maker als Machiavelli. Het ziet er dus goed uit en ze zijn lekker overzichtelijk. Het spel is vlot te leren en speelt ook lekker snel. Er zijn voldoende mogelijkheden om elkaar dwars te zitten. Verder komt er zeker ook tactiek bij kijken en is de geluksfactor niet bepalend voor het spel.

Deze recensie was al eerder gepubliceerd op de ‘oude’ Roll The Dice website.