Hagoth Builder of Ships

Spelgegevens

Naam spel Hagoth Builder of Ships
Spelbedenker Mike Drysdale
Vormgeving Scott Wakefield
Uitgever Mayday Games
aantal spelers 2-4 leeftijd 8+ tijdsduur 30-45 minuten
prijs 20 soort spel kaartspel

De eerste indruk

Alles aan de eerste indruk is positief. De vormgeving is erg mooi, mooie houten figuurtjes en goede stevige kaarten. Een erg dun mooi vormgegeven speluitleg. De losse delen zitten netjes in (te grote) plastic zakjes in de doos.

De voorbereiding

Iedere speler kiest een kleur, daarbij horende twee boten en een puntenfiche. Het puntenfiche komt op start te liggen en de boten zet iedere speler voor zich neer. Alle kaarten worden geschud en iedere speler krijgt vijf kaarten.

Er zijn twee verschillende soorten kaarten: een stuk van de blauwdruk (segmenten) van een van de boten en een actie kaart. Met de blauwdrukkaarten kunnen ze boten ontwerpen en met de actiekaarten kunnen ze materiaal voor de boten verzamelen, boten bouwen, zeilen met de boot of hun tegenstander dwarszitten.

Spelverloop

Als eerst wordt de startspeler bepaald door het pakken van alle puntenfiches en een willekeurige te laten vallen. Er wordt met de klok mee gespeeld. Het doel van het spel is om als eerste vijfentwintig punten te scoren.

Een speler heeft in een beurt twee mogelijkheden: het spelen van twee kaarten of het uitvoeren van een actie. Door het uitspelen van twee kaarten kan de speler verschillende dingen doen.

De speler kan: een stuk blauwdruk van een schip neerleggen bij een al bestaande blauwdruk of een nieuwe blauwdruk beginnen, houthakken, bouwen aan een complete blauwdruk, zeilen, een tegenstander dwarszitten (door middel van verschillende soorten actiekaarten) of een kaart afleggen en een nieuwe pakken. Aan het eind van de beurt van de spelen vult deze zijn hand aan tot vijf kaarten.

De speler kan kiezen om een actie uit te voeren. Hierbij heeft de speler keuze uit drie mogelijkheden: houthakken, één segment van de boot bouwen of één stap zeilen naar Northward

Er zijn vijf verschillende boten die gebouwd kunnen worden, te zien op het speelbord. Een speler mag maar met twee blauwdrukken tegelijk bezig zijn. Tussen deze twee blauwdrukken mag geschoven worden met segmenten. In verschillende boten komen dezelfde segmenten voor. Pas als een van de blauwdrukken helemaal af is kan er aan de boot gebouwd worden door middel van het spelen van bouw kaarten of het kiezen van de bouw actie. Op de bouw kaarten staat een getal, zoveel segmenten mogen er gebouwd worden. Staat er een vraagteken op de bouwkaart, dan moet er met de vierzijdige dobbelsteen gegooid worden.

Om te kunnen bouwen heb je hout nodig, dit verkrijg je door te gaan houthakken. Als er hout gehakt gaat worden, wordt er met de dobbelsteen gegooid, zoveel stukken hout krijg je. Als je geen hout hebt, kun je niet bouwen. Als een schip gebouwd is komt het in de haven van Bountiful te liggen en krijg je het aantal punten dat bij de desbetreffende boot hoort. Als je er in slaagt om naar Northward te varen krijg je het aantal punten dat in de haven staat. Wie als eerste op deze manier vijfentwintig punten heeft verzameld heeft gewonnen.

Tips en opmerkingen

Het grootste schip bestaat uit negen segmenten maar is wel vijf punten waard als het gebouwd is en nog eens zes punten als het naar Northward is gevaren. Het kost wel veel tijd om dit te bouwen maar het levert veel op. Probeer daarom een groot schip te bouwen, maar ben tegelijkertijd bezig om zo vaak mogelijk kleinere schepen te bouwen. Zo verzamel je de hele tijd punten.

Oordeel recensent

Het spel is eenvoudig, speelt gemakkelijk en ziet er mooi uit. Het spel heeft honderd speelkaarten die je niet gemakkelijk uit de doos krijgt, dat is wel jammer. Daarnaast zijn er wat kleine gemissen in de speluitleg, maar die zijn minimaal. Het enige minpunt is dat de kaarten niet allemaal mooi geknipt zijn, je ziet nog waar ze aan elkaar hebben gezeten.

Het spel is voor twee tot vier spelers, maar met drie of vier spelers is het toch het leukste omdat het dan lastiger is om grote boten te bouwen. Met twee spelers is dat gemakkelijker. Over het algemeen een leuk spel dat tussendoor gespeeld kan worden.

Dit spel werd ons geschonken door Mayday Games.

Eén gedachte over “Hagoth Builder of Ships”

  1. Kaarten zijn gestanst ipv geknipt. De afwerker is hier de fout in gegaan. Kan zijn dat de afwerker een andere ‘aanleg’ heeft gebruikt. Dwz een ander meetpunt/beginpunt heeft gebruikt als de drukker van de kaarten. Ja, en de eindcontrole op het product is dus ook niet al te best. Mijn editie ziet er trouwens wel goed uit.

Reacties zijn gesloten.