De eerste keer King of Tokyo

Ik ben op de Ducosim Zomerbeurs 2011 geweest. Ik heb daar drie spellen gespeeld die ik allemaal leuk vond. Dat zijn Small World UndergroundNeuroshima Hex! en King of Tokyo. Dit is mijn eerste indruk van King of Tokyo.

King of Tokyo

Dit kleurige dobbelspel is ontworpen door Richard Garfield, bekend van Magic: The Gathering en Roborally. In dit spel vechten levensgrote monsters, robots en buitenaardse wezens om de koning van Tokyo te worden. Elke beurt gooi je met zes dobbelstenen. Een dobbelsteen bevat de volgende symbolen: 1, 2 of 3 vernietigingspunten, genezen, energie en vechten. In drie opeenvolgende worpen, waarbij je mag kiezen welke dobbelstenen je opnieuw wilt gooien, probeer je bepaalde combinaties te maken.

Je wint het spel door twintig punten schade te doen aan Tokyo of door al je opponenten uit te schakelen door ze tien schade te doen. Schade aan Tokyo kun je doen door met de dobbelstenen setjes van drie gelijken vernietigingspunten te gooien. Bijvoorbeeld als je drie drieën gooit, doe je drie punten schade aan Tokyo. Deze schade houd je bij op je monsterkaart. Een andere manier om schade aan Tokyo te doen is door in Tokyo te gaan staan. In Tokyo is ruimte voor, afhankelijk van het aantal spelers, één of twee monsters. Als je in jouw beurt in Tokyo staat doe je de stad schade nog voordat je met de dobbelstenen gooit.

Je tegenstanders kun je uitschakelen door het vecht symbool te gooien. Als je buiten Tokyo bent doet elk vecht symbool op de dobbelsteen één schade aan de monsters in Tokyo. Als je in Tokyo staat doe je schade aan alle monsters buiten Tokyo. Maar omdat er meestal meer monsters buiten de stad staan dan er in, is het geen veilige plek. Als je niet in Tokyo staat kun schade aan je monster genezen door het genezingssymbool te gooien. Voor elk energiesymbool dat je gooit krijg je energieblokjes die je kunt gebruiken om kaarten te kopen waarvan er altijd drie open liggen. Met deze kaarten kun je allerlei soorten acties uitvoeren die het spel beïnvloeden.

Ik vond dit een buitengewoon vermakelijk dobbelspel. Het duurt niet te lang en is eenvoudig. Je moet wat geluk hebben, maar bijna geen enkele dobbelsteenworp is slecht. Iedereen weet welke kaarten er beschikbaar zijn en kunnen daarop anticiperen. Deze mag van mij in de spellenverzameling van Roll The Dice komen. Ik weet niet zeker of ik het €30 waard vind om het zelf te kopen.

Ik heb me goed vermaakt op de Ducosim Zomerbeurs. Op naar de volgende editie. Kijk voor meer informatie over deze beurs op de website van Ducosim.

Eén gedachte over “De eerste keer King of Tokyo”

Reacties zijn gesloten.