De eerste keer: Neuroshima Hex!

Ik ben op de Ducosim Zomerbeurs 2011 geweest. Ik heb daar drie spellen gespeeld die ik allemaal leuk vond. Dat zijn Small World UndergroundNeuroshima Hex! en King of Tokyo. Dit is mijn eerste indruk van Neuroshima Hex!

Neuroshima Hex!

Van dit sciencefiction spel heb ik al vaak de doos zien staan, maar ik had het nog nooit gespeeld. Deze keer stonden er op de beurs twee tafels waar het spel gedemonstreerd werd. Het bord bestaat uit een kaart met zeshoeken (hexen) waarop je jouw zeshoekige tegels speelt. Iedere speler krijgt een basis en een leger. Elk leger heeft zijn eigen eenheden en mogelijkheden. Tijdens je beurt pak je drie willekeurige tegels waarvan je er dan twee mag spelen. Er zijn actietegels en bordtegels. Bordtegels plaats je op het bord en zijn legereenheden of versterkingen (upgrades). Een legereenheid kan in verschillende richtingen aanvallen met een korte en/of langeafstandsaanval. Je plaatst de eenheid zo op het bord dat het aanvalt in de gewenste richting. Alle mogenlijkheden van een eenheid staan met behulp van symbolen aangegeven op de tegel.

Op deze manier bouw je een leger op die in bepaalde richtingen en tijdens bepaalde fasen gaat aanvallen. Maar de aanvallen worden pas gedaan als er een aanvalstegel getrokken en gespeeld wordt. De aanval gaat in een aantal fasen (meestal vier) en voor alle spelers. Eerst schieten alle eenheden in fase 3, wat dan nog over is in fase 2, etc. Als laatste schieten alle legerbasiseenheden in fase 0. De meeste eenheden worden vernietigd als ze één schade krijgen. Als de trekstapel van tegels op is of wanneer er een basis twintig schade gekregen heeft is het spel afgelopen en wint de speler met de minste schade aan zijn basis.

Dit was een verrassend leuk spel met veel mogelijkheden en tactiek, vooral als er een tijd geen aanvalsactie gespeeld is en het bord vol met eenheden komt te liggen. Je moet goed opletten dat je geen fouten maakt en dat is lastig. Een plan dat je in werking gesteld hebt kan mislukken doordat iemand ergens één van je units net een fase te vroeg heeft vernietig. Het spel kan wel last hebben van overanalyse waardoor een beurt lang kan duren. Het kost even wat tijd om de symbolen op de tegels te leren kennen, maar dan kun je in één oogopslag zien wat een bepaalde tegel doet. Dit spel wil ik vaker spelen.

Ik heb me goed vermaakt op de Ducosim Zomerbeurs. Op naar de volgende editie. Kijk voor meer informatie over deze beurs op de website van Ducosim.