Machiavelli

Spelgegevens

Naam spel Machiavelli
Spelbedenker Bruno Faidutti
Uitgever Hans im Glück / 999games
aantal spelers 2-7 leeftijd 10+ tijdsduur 60 minuten
prijs 17,00 soort spel bouwen

Achtergrond

Toscane in de renaissance. Acht betrouwbare en minder betrouwbare lieden proberen zoveel mogelijk gebouwen in hun bezit te krijgen. Met listige trucs proberen de slechte karakters hun doel te bereiken, maar de betrouwbaarheid van de edellieden is ook een machtig wapen.

Korte spelbeschrijving

Bij dit kaartspel proberen de spelers zo snel mogelijk acht gebouwen te bouwen. Hierbij krijgen ze de hulp van één of twee karakters (afhankelijk van het aantal spelers). Ieder karakter heeft zijn eigen kwaliteiten. De dief kan goud stelen, de bouwmeester kan drie gebouwen bouwen en zo kan iedereen iets extra’s. Elke speelronde kun je een ander karakter kiezen. Goud is belangrijk, maar een goede hand met kaarten is ook belangrijk. De spelers staan telkens weer voor een dillema. Door verschillende soorten gebouwen neer te zetten, kan een speler ook nog extra punten verdienen. Wanneer een speler zijn achtste gebouw neerzet, wordt de ronde afgemaakt en kunnen andere spelers nog aan meer punten komen. Wie de meeste punten heeft, wint.

Beoordeling

Machiavelli is vooral leuk met meerdere personen. Het is dan de kunst om de karakters van je tegenstanders te raden en te bedenken wat je kunt doen, voordat een ander een list uithaalt. Het is grappig vormgegeven en is door de vele gebouwen en karakters een afwisselend spel. Het lijkt snel te leren, maar hoe vaker je het speelt, hoe sluwer je wordt.

Deze recensie was al eerder gepubliceerd op de ‘oude’ Roll The Dice website.