Last Call

Spelgegevens

Naam spel Last Call – The Bartender Game
Spelbedenker Kris Gould
Vormgeving Quinton Hoover
Uitgever Wattsalpoag
aantal spelers 2-5 leeftijd 12+ tijdsduur 90-120 minuten
prijs 25,00 soort spel familiespel

De eerste indruk

De doos is een niet alledaags model, maar valt daardoor wel op. De vormgeving op de doos is erg sober, maar wel mooi. Als je de doos opent zie je dat het materiaal ook erg goed is en dat het slijtvast is. Het materiaal is ook aangepast aan thema, zoals de markers van de spelers, zijn bierviltjes. De spelregels (Engels, Duits en Frans) zijn duidelijk en je kan bijna meteen beginnen spelen. Ik zeg bijna, want eerst moet je alle stickers op de flessen plakken. Even een vervelend klusje, maar dit hoeft enkel voor het eerste spel.

De voorbereiding

Overzicht

Elke speler neemt een marker en een barfiche van een kleur. De barmannen worden in een ronde in het midden van de tafel gelegd. Op elke barman komen alle flessen van één kleur te staan. Elke speler krijgt nog vier drankenkaarten, dit zijn opdrachten. Het spel kan nu beginnen.

Spelverloop

De startspeler wordt de deler en begint met het opendraaien van barmankaarten en legt de kaarten naast de juiste barman. De ander spelers kunnen tijds deze fase het spel stoppen en “bestellen” roepen. De speler die dit geropene heeft, mag nu een fles van een barman naar een andere barman verzetten. Beide barmannen moeten minstens één open barmankaart hebben liggen. De barmankaarten van beide barmannen worden nu op de aflegstapel gelegd.

Na deze actie kunnen alle spelers drankjes maken door een drankenkaart open te leggen. Hierop staan de nodige flessen. Deze moeten allemaal bij eenzelfde barman staan. Voor elke fles die een barman meer heeft dan dat er op je drankenkaart staat, krijg je een ijsblokje, een strafpunt dus. De speler die ‘bestelen’ heeft geroepen, is nu de volgende speler die deler wordt. Het spel gaat nu gewoon weer verder.

Als een speler zijn laatste drankje heeft gemaakt, roept hij ‘Last call’, alle ander spelers moeten nu hun overige drankjes maken. Elke speler gaat dit om de beurt doen. Je mag nu flessen verzetten van barman naar barman, je moet niet meer op de kaarten letten, maar voor elke fles die je verzet, neem je een ijsblokje. Op elk moment mag je dan je drankje maken en eventueel nog ijsblokjes nemen als er te veel flessen staan. Hierna is de volgende speler aan de beurt.

De speler die op het einde de minste ijsblokjes heeft, is de winnaar. Bij een gelijk stand, kijk je naar wie het eerste zijn drankjes af had.

Tips en opmerkingen

Drankkaarten

Durf gerust eens enkele strafpunten te nemen, want als je te lang wacht en op het einde met veel drankkaarten over blijft, krijg je vaak nog meer strafpunten.

Oordeel recensent

Het spel speelt erg vlot en iedereen is de hele tijd bezig, je moet niet om de beurt spelen, maar op het juiste moment ingrijpen. Voor volwassenen zal de herspeelbaarheid misschien wat lager liggen, maar ik denk dat de jeugd dit wel graag op tafel legt. De uitwerking van het thema is vooral erg mooi gedaan en spreekt direct aan. De flessen zijn best groot en stevig. Op de doos staat vanaf twaalf jaar, maar qua spelsysteem mag dit zeker naar beneden gesteld worden tot tien jaar. Vermoedelijk is dit omdat het over drank gaat. Het is een Amerikaans uitgever, en daar is men toch wat gevoeliger voor dit soort onderwerpen. Geen topspel, maar zeker een aanrader om eens op tafel te leggen.

Dit spel werd ons geschonken door Wattsalpoag Games

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice