De eerste keer Havana

Op de Roll The Dice volwassenenavond van januari hebben we dit spel, waarvan we de kartonnen speelstukken nog moesten uitdrukken, geprobeerd. Er zit een zakje bij met daarin houten blokjes die de bouwstoffen voorstellen. Er zitten een aantal houten mannetjes die de arbeiders voorstellen in. Verder zit er nog geld, kartonnen gebouwtegels en de actiekaarten in de doos. De componenten zijn van prima kwaliteit. Het doel in dit spel is om de hoofdstad van Cuba (Havana) op te bouwen.

Je moet grondstoffen, geld en arbeiders verzamelen om daarmee gebouwen te bouwen. Elk gebouw is een aantal punten waard. De eerste speler die een bepaald aantal punten gehaald heeft, heeft gewonnen. De acties om de grondstoffen en andere benodigdheden te verkrijgen staan op dertien actiekaarten. Elke speler heeft dezelfde actiekaarten waaruit per beurt er twee gebruikt worden. Zo heb je bijvoorbeeld de Zwarte markt. De eerste speler die deze uitvoert mag één grondstof pakken uit de buidel met grondstoffen. Elke volgende speler die deze ronde die actie speelt krijgt maar één grondstof. Met de actiekaarten kun je vaak ook spullen stelen van andere spelers, waartegen je jezelf kunt beschermen met weer een andere actiekaart (Bescherming).

Op elke actie kaart staat een getal. Elke beurt heeft elke speler twee actie kaarten voor zich liggen. De spelers komen aan de beurt in de volgorde van zijn laagste kaart. Als twee kaarten hetzelfde laagste getal hebben, dan wordt naar het volgende getal gekeken. Als dit ook hetzelfde is, zijn er nog een aantal andere regels om de beurtvolgorde te bepalen.

Op de volgorde zoals hierboven is bepaald mag elke speler de acties van hun kaarten uitvoeren. Ze mogen zelf de volgorde waarop ze de kaarten spelen kiezen. Hiermee verzamelen ze hun grondstoffen, geld en arbeiders waarmee ze vervolgens meerdere gebouwen mogen bouwen. De gebouwen liggen in twee rijen in het midden van de tafel en de spelers mogen alleen maar de gebouwen bouwen die op de uiteinden van de rijen liggen. Als alle spelers dit gedaan hebben wordt de voorraad aangevuld. Als laatste moeten de spelers één van hun actiekaarten vervangen met een kaart die ze op hand hebben. Dit heeft dus invloed op de beurtvolgorde voor de volgende ronde. De vervangen actiekaart wordt afgelegd en kan dus niet meer gebruikt worden.

Dit is een spel met eenvoudige regels en een leuk spelmechanisme. Omdat je elke beurt maar één kaart hoeft te vervangen kun je op die manier sommige acties meerdere keren achter elkaar gebruiken. In mijn potje heb ik de beschermingskaart altijd laten liggen zodat niemand van mij kon stelen. Er zitten weinig gelukscomponenten in het spel. De beurtvolgorde wordt bepaald door de actiekaarten die je speelt en je kunt van tevoren zien welke gebouwen beschikbaar gaan komen als een andere speler een gebouw bouwt. Het speelt snel en is door de vele mogelijke strategieën met de actiekaarten goed herspeelbaar. Ik wil het zeker nog een aantal keer spelen. Ook zijn de snelregelkaartjes heel duidelijk en maken het spel makkelijk uit te leggen. Dit spel krijgt van mij een goede voldoende.

Eén gedachte over “De eerste keer Havana”

  1. Havana vind ik erg mooi vormgegeven. Daarnaast een prettig speelsysteem met toch de nodige verrassingen. Cuba is ook erg gaaf, maar duurt langer en is gecompliceerder. Beide erg leuk, de tijd die we aan en spel willen besteden bepaalt welke van de twee op tafel komt.

Reacties zijn gesloten.