Burdigala

Spelgegevens

Naam spel Burdigala
Spelbedenker Bruno Cathala
Vormgeving Maria-Paz Matthey
Uitgever Id&al Editions
aantal spelers 2-4 leeftijd 8+ tijdsduur 45 minuten
prijs onbekend soort spel Dobbel en bewegen

De eerste indruk

Het spelmateriaal is niets speciaal, maar wel goed. De spelregels lijken op het eerste zicht een erg veel, maar dat komt omdat er direct vijf talen in staan, niet het Nederland, maar deze is op Boardgamegeek makkelijk terug te vinden. Uiteindelijk zijn de spelregels maar enkele pagina’s en erg duidelijk geschreven. De mannetjes die er bij zitten komen zo uit een andere Franse stad gelopen, namelijk Carcassonne.

De voorbereiding

Op het spelbord staan bouwplaatsen afgebeeld, daar worden willekeurige bouwwerken neergelegd. Er zijn enkele bouwwerken over, dit om voor meer variatie te zorgen. Elke speler ontvangt een aantal mannetjes, afhankelijk van het aantal spelers. Deze gaan door de stad lopen en gebouwen afwerken. Er zijn twee soorten kaarten, handelskaarten en actiekaarten. Deze laatste staan duidelijk uitgelegd in de spelregels, je mag nooit meer dan drie actiekaarten hebben. Elke speler krijgt bij de start al één actiekaart. De dobbelstenen en bouwblokjes worden naast het bord bewaard.

Spelverloop

Elke speler is om de beurt aan zet. Je mannetjes worden aan het begin op een vrij kruispunt op het bord gezet. Er mag nooit meer dan één mannetje op een kruispunt staan. Je begint met het dobbelen van beide dobbelstenen. Dan mag je kiezen welke van de twee dobbelstenen je inzet als loopactie. De andere dobbelsteen wordt niet gebruikt. Je moet de volledige waarde van de gekozen dobbelsteen lopen en mag daarbij niet twee keer over dezelfde weg lopen en ook niet eindigen op je beginpunt.

Daarna moet je aan een bouwwerk bouwen. Dit kan alleen aan een van de aangrenzende bouwwerken. Je neemt een bouwblokje uit de algemene voorraad en legt dit op een vrij veld op een bouwwerk. Alle nog open velden op dit bouwwerk zijn punten. Als je het laatste blokje bouwt aan een bouwwerk, mag je de tegel omdraaien en krijg je de punten die op de ander zijde staan. Alle spelers die ook een mannetje hebben staan op een aangrenzend kruispunt krijgen een actiekaart. Wie zijn beurt eindigt op een havenveld, mag een handelskaart nemen.

Er zijn twee bijzondere gevallen die kunnen voorkomen bij het dobbelen:

  • Twee keer het zelfde getal dobbelen: Doordat je minder keuze hebt, mag je eindigen op een reeds bezet veld en het huidige mannetje mag je dan naar een ander veld zetten. Je mag ook sluiproutes en waterroutes gebruiken. Aan het einde van je beurt mag je ook nog ervoor kiezen een volledige extra beurt te doen. Hiervoor neem je een corruptiefiche, wat minpunten zijn.
  • Zeven dobbelen: Je mag aan het einde van je beurt een handelskaart nemen of een extra bouwsteen bouwen. Als je hiervoor kiest neem je ook een corruptiefiche.

Het spel is gedaan als alle bouwwerken zijn voltooid of als een speler al zijn mannetjes van het bord heeft moeten halen, dit gebeurd als je geen actie kan doen. Bij de eindtelling, spelen naast de verdiende punten tijdens het spel ook de handelskaarten en corruptiefiches nog een rol. De speler met de meeste punten wint het spel.

Tips en opmerkingen

  • Zorg dat je niet in een hoekje gedreven wordt met je mannetjes, want dan is de kans klein dat je daar nog weg kan en verlies je dus een mannetje.
  • Wie de voorlaatste bouwsteen van een bouwwerk bouwt, maakt het makkelijk voor de andere spelers om dit af te werken en zo met meer punten gaat lopen.

Oordeel recencent

Het spel is een volwaardig spel en alles ziet er erg goed uit. Met een speelduur van vijfenveertig minuten is het wel een kort spel, maar daardoor ook erg erg aangenaam als je een goed spel wilt spelen, maar geen uren de tijd hebt. Bij de actiekaarten zitten ook leuke combinaties. Natuurlijk is het ook een geluksspel, gezien de dobbelstenen en het blind trekken van de kaarten, maar je hebt het geluk deels in de hand doordat je zelf mag kiezen welke dobbelsteen je inzet. We hebben erg genoten van dit spel en het zal zeker nog vaker op tafel komen.

Dit spel werd ons geschonken door Id&al Editions.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice