Last Will

Spelgegevens

Naam spel Last Will
Spelbedenker Vladimír Suchý
Vormgeving Tomas Kucerovsky
Uitgever Czech Games Edition
aantal spelers 2-5 leeftijd 11+ tijdsduur 60 minuten
prijs 35 soort spel Acties kiezen/kaarten uitspelen

De eerste indruk

Al het spelmateriaal ziet er erg mooi uit. Het spel nodigt uit om te spelen. De pionnen zijn hoge hoed, toch weer een mooi detail. Het bord is variabel en afhankelijk voor het aantal spelers. De spelregels is een aardig pakket en volgens mij vertaald door een vertaalbureau, waardoor het niet altijd even prettig en vlot leest.

De voorbereiding

Het bord wordt in het midden van de tafel gelegd, welke zijde en welke delen is afhankelijk van het aantal spelers. Op dit bord is ruimte om de pionnen te zetten en de mogelijke kaarten neer te leggen. Er staat duidelijk op welke kaart in welke ronde waar gelegd moet worden. Daarnaast krijgt elke speler een eigen bord waarop de gespeelde kaarten zichtbaar gelegd kunnen worden. Elke speler krijgt zes kaarten waarvan hij er twee mag houden. Vervolgens worden de Last Will kaarten geschud en wordt er één open gedraaid. Dit is het startkapitaal wat elke speler krijgt. De speler die als eerste zijn geld heeft opgemaakt, of na zeven rondes nog het minste geld over heeft, die wint het spel.

Spelverloop

Het spel bestaat uit maximaal zeven rondes en elke ronde wordt in dezelfde volgorde afgewerkt. De fases zijn: opbouw, inzetten actievolgorde, hulpjongens inzetten, acties uitvoeren en einde van de ronde. Hieronder volgt een korte beschrijving van elke fase, vooral de fase acties uitvoeren is het grootste deel.

Opbouw

De nodige kaarten worden open gelegd op het speelbord, deze kunnen deze ronde genomen worden door de spelers.

Inzetten actievolgorde

Beginnend met de startspeler, mogen alle spelers een rij kiezen waar ze hun marker zetten. Deze rij is van belang voor: de spelersvolgorde vanaf dan, hoeveel kaartje je blind mag trekken, dit gebeurd direct, hoeveel hulpjongens je mag inzetten en hoeveel acties je krijgt.

Hulpjongens inzetten

Iedereen mag om de beurt één hulpjongen inzetten. Hiermee kan je onder andere extra kaarten binnen halen die al open op het speelbord liggen, extra ruimte op je eigen bord creëren en de prijs van de huizen aanpassen. Afhankelijk van je plaats bij het inzetten mag je één of twee hulpjongens inzetten.

Acties uitvoeren

Voorbeeld van een kaart met donkere achtergrond

Het basisaantal acties staat bij het inzetten duidelijk vermeld. Daarnaast kunnen kaarten ook nog (tijdelijke) acties opleveren. In deze fase mag je kaarten uit je hand uitspelen en daardoor geld uitgeven, wat uiteindelijk het doel is van het spel. Er zijn vier soorten kaarten. Algemeen dienen de kaarten om geld uit te geven.

Kaarten met blauwe rand. Deze kaarten zijn karakters, paard, hond, chef en dame. Ze kunnen samen met een van onderstaande kaarten gespeeld worden om zo meer geld uit te geven.

Kaarten met witten rand. De kaarten kosten meestal één of twee acties en geld, in combinatie met blauwe kaarten vaak ook meer geld.

Kaarten met donkere rand. Deze kaarten kosten minimaal één actie om ze op je eigen speelbord te leggen. Als je ze activeert kosten ze vaak nog een actie en geld. Veel van deze kaarten hebben nog extra’s waardoor je meer kaarten kan uitspelen of meer geld kan uitgeven.

Gebouwen. Deze kosten vaak één actie en veel geld. Elke ronde dat je ze niet onderhoudt, zakt hun waarde. Om failliet te kunnen gaan, wat het doel is bij dit spel, moet je al je huizen en boerderijen verkocht hebben. Bij het inzetten van de hulpjongens kan je de waarde verhogen of verlagen.

Einde van de ronde

Alle niet genomen kaarten worden verwijderd. Alle pionnen gaan terug naar de spelers en de startspeler schuift door. Een speler mag niet meer dan twee kaarten op hand houden, tenzij een actiekaart dit wel toelaat. Mocht iemand al zijn geld kwijt zijn stopt het spel na deze ronde, anders begint een nieuwe ronde.

Tips en opmerkingen

  • Probeer een mooie combinatie van kaarten op je eigen speelbord te hebben liggen zodat je elke ronde een vast bedrag al zeker uitgeeft.
  • Huizen die je op het einde van het spel nog hebt, leveren extra geld op, en dat is nu juist wat je niet wilt bij dit spel, dus op tijd alles verkopen.

Oordeel recensent

Door de vele soorten kaarten zijn er veel mogelijkheden om het spel te winnen. Je moet natuurlijk wat geluk hebben met de kaarten die je trekt, maar echte verkeerde kaarten zitten er niet in het spel. Zowel met twee, drie, vier als vijf spelers is het een boeiend spel.

Tijdens Spiel hebben we ook nog een miniuitbreiding erbij gekregen, hiermee wordt de startspeler op een andere manier bepaald. Na veel gezoek hebben we de spelregels die erbij horen ook gevonden. Jammer dat deze er niet gelijk bij gegeven werden.

Dit werd ons geschonken door Czech Games Edition

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice