Sciencefiction themaplein spellen 2/3

Op 9 april zal de vierde editie van Zuiderspel plaatsvinden en Roll The Dice is dit jaar ook weer verantwoordelijk voor het themaplein. Het thema is Sciencefiction en er zullen verschillende bord- en kaartspellen te spelen zijn die onder andere gaan over ruimtereizen, buitenaardse wezens en futuristische uitvindingen. De komende weken zullen we hier presenteren welke spellen er te spelen zullen zijn.

Deze week hebben we informatie over de deelname van The Flying Dutch aan het themaplein. Maar eerst presenteren we de sciencefiction spellen voor de diplomaten en ingenieurs waarbij ze kunnen handelen en bouwen. 

Lunar Command – In dit LEGO ruimtespel voor twee spelers probeer je als eerste genoeg ruimtestations te bouwen om plaats te bieden aan een bemanning van robots en astronauten. Vertraag je tegenstanders door UFO’s op ze af te sturen. Wie als eerste een volledige bemanning bij elkaar brengt, wint en mag de maanraket lanceren.

Space Dealer – In dit unieke spel speel je niet om de beurt, maar allemaal tegelijk. Je begint met je eigen planeet met een generator en een mijn. Je kunt acties uitvoeren door een zandloper te plaatsen op de actie die je uit wilt voeren. Als zandloper leeg is heb je de actie uitgevoerd. Zo probeer je gebouwen te bouwen en goederen te produceren om die vervolgens te verhandelen met andere spelers of planeten. Het spel begint rustig, maar wordt steeds hectisch als je het langer speelt. Het is één van de weinige spellen waarbij de speelduur van 30 minuten precies klopt.

Race for the Galaxy – Welke speler heeft als eerste een goed geoliede galactische beschaving samengesteld? In dit kaartspel voor één tot zes spelers (als je alle uitbreidingen hebt) koop of verover je planeten en technische of sociale ontwikkelingen. De spelers kiezen tegelijk een rol, waarna per fase alle spelers de actie voor rol van die fase mogen uitvoeren. Als je zelf de rol voor die fase gekozen hebt, krijg je een bonus (zoals bij Puerto Rico). Je probeert zoveel mogelijk punten te verdienen door planeten en andere ontwikkelingen aan te schaffen en te handelen. De race eindigt als een speler twaalf planeten of ontwikkelingen gespeeld heeft.

Ad Astra – Bouw je nieuwe ruimtebeschaving terwijl de mensheid naar nieuwe sterren reist en daar de vreemde artefacten van oude buitenaardse rassen vindt. In dit spel voor drie tot vijf spelers speelt elke speler een factie. Door controle over de planeten te hebben kun je de grondstoffen gebruiken om andere planeten te verkennen, kolonies met fabrieken te bouwen en soms zelfs planeten te terravormen. Al deze acties kunnen uitgevoerd worden door actiekaarten te spelen. Om de beurt plaatsen de spelers blind hun actiekaarten op het planbord tijdens de planfase. Daarna worden de acties op volgorde uitgevoerd.

Planet Steam – Het is het jaar 2415 en de interplanetaire federatie (IPF) heeft de verre planeet genaamd Steam klaargemaakt voor exploitatie. De spelers besturen bedrijven die de ruwe grondstoffen te gelde moeten gaan maken. Dit doen ze door opslagtanks te kopen waarin de verschillende grondstoffen opgeslagen kunnen worden. Met deze grondstoffen kunnen ze andere tanks en materieel bouwen of de bestaande tanks verbeteren. Ook kunnen de grondstoffen verkocht worden. Er is een grondstoffenmarkt waar de prijzen afhankelijk zijn van vraag en aanbod. Verder wordt er elke ronde een personage geveild die speciale mogelijkheden geeft. Aan het einde van het spel tel je al je geld, de waarde van de overgebleven grondstoffen en een gedeelte van je activa. De rijkste speler wint het spel.

Start Trek Catan – “To go where no settler has gone before.” Dit spel is het Kolonisten van Catan bordspel met een Star Trek thema. Je bouwt ruimtestations waarmee je grondstoffen (dilithium, tritanium, voedsel, zuurstof en water) verzamelt. Je bouwt ruimteschepen om verbindingen te maken met andere planeten. Welke planeten grondstoffen produceren wordt bepaald met de worp van twee dobbelstenen. Maar als er zeven gegooid wordt, heb je kans dat er een Klingon schip één van ‘jouw’ planeten komt plunderen. Een nieuwe toevoeging is de karakterkaarten gebaseerd op de klassieke Star Trek personages die de speler speciale mogelijkheden geeft. De Duitse versie van dit spel ligt deze maand in de winkel.

Wil je deze spellen uitproberen? Kom dan naar het Sciencefiction Themaplein op Zuiderspel. Er is daar ook informatie te krijgen over de vereniging Roll The Dice.

Naast Roll The Dice zal ook de Nederlandse Start Trek vereniging The Flying Dutch aanwezig zijn op het themaplein. Ze zullen daar op een aantal tafels Star Trek spellen demonstreren en hebben ook een stand met informatie over hun vereniging.

Volgende week zullen we de laatste spellen presenteren. Je kunt ook nog steeds meedoen met de prijsvraag waarmee je twee vrijkaartjes kunt winnen. Als je op de hoogste wilt blijven van de berichten op de Roll The Dice site, abonneer je dan op de updates per e-mail door te klikken op de envelop helemaal rechts bovenaan deze pagina. Kijk voor het laatste nieuws over Zuiderspel op http://www.zuiderspel.nl.