Q&A! chat game

Dit spel werd ons geschonken door Commuse

Spelgegevens

Naam spel Q&A! chat game
Uitgever Commuse
aantal spelers 2-10 leeftijd 10+ tijdsduur 30 minuten
prijs 10 soort spel Communicatie

De eerste indruk

Alles zit in een mooi doosje, de spelregels zijn erg kort, maar heel duidelijk en alles staat er in om meteen aan de slag te kunnen. Het doosje is klein en kan dus makkelijk meegenomen worden.

De voorbereiding

De kaartjes, in de vorm van driehoeken, worden per kleur gesorteerd en in het midden van de tafel gelegd. Elke kleur stelt een andere categorie voor met daarop een vraag. De categorieën zijn: werk en carrière, bezigheden, fysiek en uiterlijk, relaties, algemeen, opinie en als laatste mentaal en innerlijk. De twee dobbelstenen worden aan de startspeler gegeven. Zodra een speler alle zeven verschillende kleuren heeft verzamelt heeft die speler gewonnen.

Spelverloop

Om de beurt, beginnend met de startspeler, moet een speler de twee dobbelstenen gooien. Op deze dobbelstenen staan drie soorten symbolen: een driehoek in de kleur van de kaarten, een witte driehoek en een Q&A. Afhankelijk van de gegooide combinatie kan je een actie uitvoeren.

Gooi je twee verschillende driehoeken, geen wit, dan kies je een van de twee kleuren en neem je vervolgens de bovenste kaart van die kleur. Beantwoord de vraag en je mag de kaart houden. Als je naast een kleur ook wit dobbelt, heb je geen keuze en neem je een kaart van de geworpen kleur.

Gooi je een kleur en Q&A, dan neem je een kaart van deze kleur, beantwoord de vraag. De andere spelers moeten deze vraag dan ook beantwoorden. Jij mag de kaart houden.

Gooi je Q&A en wit dan mag je zelf een kleur kiezen, ook de ander spelers moeten dan deze vraag beantwoorden. Als je twee keer wit gooit moet je een beurt overslaan.

Er zijn ook kaarten waar in plaats van een vraag, Q&A op staat. Dan neem je het volgende kaartje van dezelfde categorie en deze vraag moet een andere speler van jouw keuze dan beantwoorden. Je mag zelf het kaartje houden.

Tips en opmerkingen

Als je mag kiezen welke kleur je neemt, dan kies je natuurlijk voor een kleur die je nog niet hebt. Het spel is namelijk afgelopen als iemand alle kleuren kaarten verzameld heeft.

Oordeel recensent

Het spel ziet er mooi uit, maar het hoort niet thuis bij een spellenvereniging, maar meer bij scouting, in de klas of bij bedrijfsuitjes/teambuildingactiviteiten. Het is meer een leuke manier om elkaar beter te leren kennen en te zorgen dat het ijs gebroken wordt tussen de aanwezigen. Er zijn geen juiste of foutieve antwoorden op de gestelde vragen. Het gaat er meer over dat je samen een gesprek kan beginnen en vooral wat verteld over jezelf.

Voorbeeld van vragen

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice