Uitbreiding voor Rune Age aangekondigd

Als je mijn berichten leest weet je dat ik een grote fan ben van deck building spellen (zoals Dominion). Maar ik heb nog niet eerder iets geschreven over mijn favoriete spel in dit genre: Rune Age, dat zich afspeelt in de wereld van Terrinoth (net zoals Descent, Rune Wars en Runebound). Net als andere deck building spellen koop je in Rune Age kaarten die op je aflegstapel gelegd worden om vervolgens, als je trekstapel leeg is, in de nieuwe trekstapel geschud te worden zodat je ze kunt trekken en spelen.

“Waarom is Rune Age zo goed?”, vraag je je misschien af. Dat is omdat je kaarten niet alleen kunt kopen van de gemeenschappelijke stapels, maar ook van je eigen privé stapels. Iedere speler speelt namelijk met zijn eigen ras, dat zijn eigen kaarten heeft en een eigen tactiek. In Rune Age speel je altijd een scenario. Dit scenario bepaald welke gemeenschappelijke kaarten er te koopt zijn. Dit zorgt ervoor dat het spel altijd gebalanceerd is. Verder zorgt het scenario ervoor dat er elke ronde wat gebeurt en dat het spel een duidelijk verloop heeft van het begin tot het einde. In het basisspel zitten vier verschillende scenario’s. Er is een eliminatie scenario, een coöperatief scenario (optioneel met een verrader gebeurtenis), een geld scenario en een scenario waarbij je vecht om de drakenstenen. Sommige scenario’s zijn ook heel goed met één speler te spelen. Er zijn drie soorten betaalmiddelen: geld, invloed en aanvalskracht. Geld en aanvalskracht speel je uit je hand, maar invloed kun je krijgen en elke beurt opnieuw gebruiken. Met invloed kun je er ook voor kiezen om bepaalde kaarten niet af te leggen waardoor je in een aantal beurten de winnende hand kunt proberen te krijgen. Dit is een goed en gebalanceerd spel.

Maar het spel mist wel wat aan herspeelbaarheid en het schreeuwt om een uitbreiding. Vandaag heeft Fantasy Flight Games aangekondigd dat er binnenkort een uitbreiding komt. En deze uitbreiding heeft alles wat een fan maar zou willen, en nog meer. Voor de bestaande vier rassen komen er extra eenheden. Daarnaast komen er twee nieuwe rassen uit. Verder bevat het twee nieuwe scenario’s, waarbij een scenario waar drie spelers tegen één andere speler moeten vechten. Ook zijn er kaarten die je kunt toevoegen aan de bestaande scenario’s waardoor de bestaande scenario’s anders spelen. Dit bij elkaar lost het herspeelbaarheidsprobleem volledig op. Ik kan niet wachten om deze uitbreiding te spelen.

Voor meer informatie lees New Empires Rise op de Fantasy Flight Games website.