Vier tegen vier

Spelgegevens

Naam spel Vier tegen Vier
Spelbedenker Oded Berman
Uitgever Claxon
Jaar van uitgave 1974
aantal spelers 2 leeftijd 6+
tijdsduur 30 minuten soort spel abstract

De eerste indruk

Het is een spel van half jaren zeventig, en dat zie je. Toen was vormgeving nog niet zo belangrijk als nu. De concurrentie was dan ook stukken minder. Verder ziet het materiaal er mooi uit en alles heeft zijn eigen plaatsje in de doos. Jammer dat de onderkant van de doos maar een halve hoogte is, hierdoor gaat de deksel er makkelijk af. Dit zorgt er ook wel voor dat je alleen maar de deksel moet openen om het spel te kunnen spelen.

De voorbereiding

Elke speler zet zijn vier pionnen in een L-vorm op het bord zodat het middelste vak open blijft. De speler die met wit speelt mag beginnen. Elke speler neemt vijf opdrachtenkaartjes en plaatste deze voor zich neer. Het is de bedoeling om als eerste vijf opdrachten te vervullen. Op de opdrachtenkaarten staat het spelbord afgebeeld met daarop een figuur die aanduidt hoe je pionnen moeten staan om deze opdracht te vervullen.

Overzicht

Spelverloop

Elke speler moet een van zij eigen pionnen verzetten naar het lege veld op het bord. Zodra er figuur gevormd is die op je kaartje staat, mag je stop roepen. Dit kaartje leg je apart en je neemt een nieuwe opdracht. Zodra iemand vijf opdrachten heeft uitgevoerd is het spel afgelopen. De opdrachtenkaarten mag je draaien.

Tips en opmerkingen

Als je meerdere opdrachten hebt waar enkele pionnen op dezelfde plaats staan, laat deze dan zeker staan en probeer deze opdrachten dan uit te voeren.

Oordeel recensent

Je merkt dat het een oud spel is en dat de verwachtingen tegenwoordig hoger liggen. Het spel is volgens mij eerder een kinderspel dan een spel voor volwassenen. Als je als eerste een opdracht afgewerkt hebt, lijk je een voordeel te hebben. Daarna gaat het namelijk erg snel om volgende opdrachten te maken.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice