Fortuna

Spelgegevens

Naam spel Fortuna
Spelbedenker Michael Rienneck
Stefan Stadler
Vormgeving Franz Vohwinkel
Uitgever The Game Master
Jaar van uitgave 2011
aantal spelers 2-4 leeftijd 10+ tijdsduur 60 minuten
prijs 35 soort spel Point to point movement

De eerste indruk

Het hele spel is mooi in het thema gegoten en ziet er goed en stevig uit. Ook de kaarten zijn van goede kwaliteit. De spelregels zijn, mede door het gebruik van voorbeelden, erg duidelijk. Er zit ook een samenvatting in, voor als je de spelregels nog even kort moet opfrissen.

De voorbereiding

Elke speler heeft en eigen speelbord.

Elke speler krijgt in zijn kleur een spelbord, om de voorraden bij te houden. Daarnaast nog een pion, deze komt op het eigen puntenspoor en drie tokens: een voor de spelersvolgorde, een om aan te duiden dat je getrouwd bent en een om je geld op het geldspoor bij te houden.

De privilegekaarten worden geschud en gedekt naast het spelbord gelegd. De gebouwenkaarten worden gesorteerd en open naast het spelbord gelegd. Op de kaarten “Gunst van de Keizer” staan dobbelstenen afgebeeld. De kaarten worden bij de juiste dobbelsteen in het midden van het bord gelegd. Als laatste worden de actiekaarten geschud en willekeurig bij de spelers gelegd, zodat bij elke speler drie actiekaarten liggen.

De grondstoffen, centirions en maagden worden op de juiste plaatsen op het spelbord gelegd en vormen de algemene voorraad. Elke speler ontvangt bij het begin een van elk. Elke speler ontvangt ook al een dobbelsteen, de overige gaan naast het bord als voorraad.

Spelverloop

Beginnend met de startspeler is elke speler aan zet en moet de volgende stappen doorlopen. Als elke speler dit gedaan heeft wordt er gekeken of er iemand het centrum van de stad Rome heeft bereikt. Als dit zo is, is het spel afgelopen. Zo niet, wordt er begonnen met een nieuwe ronde.

De vijf stappen met een korte uitleg zijn:

1. Water aanvullen

Als je een leeg aquaduct hebt (gebouw) dan mag je hier een water op leggen. Als er reeds een water op ligt, kan je deze actie niet uitvoeren.

2. Actiekaart kiezen

Voor elke speler liggen drie actie kaarten. Je moet een van deze kaarten kiezen. Deze mag je vervolgens uitvoeren. Daarna wissel je deze kaart met een van de open actiekaarten bij een van de andere spelers. De net gekozen kaart leg je dan dicht voor je neer. Deze is beschermd en kan niet door een ander speler weggenomen worden. Met de acties kan je aan grondstoffen, centurions, maagden, dobbelstenen en geld komen. Ook zijn er acties waarmee je kan bouwen en trouwen.

3. Inzetten militaire macht

Door het inleveren van een centurion, mag je nog een open actiekaart die voor je ligt uitspelen. Deze wordt niet gewisseld zoals hierboven, maar blijft gewoon liggen.

4. Gunst van de keizer

Hiervoor moet je dobbelen. Afhankelijk van wat je gedobbeld hebt, mag je een van de kaarten uit het midden kiezen en deze uitvoeren. Als je deze niet kan of wil uitvoeren moet er belasting betaald worden. Als je een kaart hebt gekozen, wordt deze omgedraaid en kan deze niet meer door een andere speler gekozen worden deze ronde. Door deze kaarten in te zetten krijg je punten op het puntenspoor. De speler die als eerste in het centrum van Rome is krijgt drie privilegetokens.

5. Privilege verkrijgen

Op de kaarten “Gunst van de keizer” die niet gekozen worden, worden aan het einde van de ronde privilegetokens gelegd. Als je in een volgende ronde een kaart met privilegetokens activeert, mag je net zoveel privilegekaarten nemen als dat er tokens op liggen. Je mag maar een kaart houden. Uitgezonder bij een bepaald gebouw, dan mag je er een extra houden. Deze kaarten geven je of extra grondstoffen, centurions, maagden of stappen op het puntenspoor, of ze geven punten aan het einde van het spel.

Het spel eindigt als een speler het centrum van Rome heeft bereikt (vijftien stappen / punten). Elke speler die deze ronde nog niet aan de beurt was, mag nog een volledige beurt doen. Hierna volgt een eindtelling. Hiervoor tel de punten van je puntenspoor en de punten die je verdient met je privilegekaarten bij elkaar op. De speler met de meeste punten is de winnaar. Er is echter een maar! Je moet op het puntenspoor binnen de stadsmuren staan, oftewel, je moet tijdens het spel een minimum van tien punten halen.

Tips en opmerkingen

De startspeler is erg belangrijk tijdens het spel, maar wat eigenlijk nog belangrijker is, is dat je na de speler komt die de actiekaart die jij wilt hebben, gesloten voor zich heeft liggen. Hij moet deze namelijk open leggen aan het begin van zijn beurt.
Zorg ervoor dat je constant wat geld hebt. Geld is niet het belangrijkste in dit spel, maar geen geld hebben is niet handig. Ook zorg je ervoor dat je altijd van alle grondstoffen wat hebt liggen. Het aquaduct helpt je daarbij.

Oordeel recensent

Op het eerste zicht komen er heel veel regeltjes op je af, ook door het grote aantal kaarten en verschillende soorten kaarten, maar na een half rondje wordt alles gelijk erg duidelijk. De vijf stappen hadden ergens makkelijk mogen staan op de rand van het spelbord. Dit heb ik soms gemist. De privilegekaarten worden erg minimaal uitgelegd en hadden ook wat meer aandacht mogen krijgen, hoewel de tekeningen erg duidelijk zijn.

Verder heeft dit spel een goede herspeelbaarheid door de verscheidenheid aan kaarten. Het spelen en daarna wisselen van de actiekaarten is een erg vernieuwend element in het spel, wat ik erg kan waarderen. Alles is mooi in het thema afgewerkt, wat het spel een mooi verschijning geeft

© Foto’s: Boardgamegeek.com en Roll The Dice.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice