Alcatraz: The Scapegoat

Spelgegevens

Naam spel Alcatraz: The Scapegoat
Spelbedenkers Rafal Cywicki, Krzysztof
Hanusz en Krzysztof Cywicki
Vormgeving Rafal Badan en
Martyna Szczykutowicz
Uitgever Kuźnia Gier
aantal spelers 3-4 leeftijd 15+ tijdsduur 45-60 minuten
prijs 25,00 soort spel coöperatief

De eerste indruk

De spelers zijn ter dood veroordeelde gevangenen in Alcatraz die willen proberen te ontsnappen. Om te kunnen ontsnappen is een plan gemaakt wat uit zes delen bestaat. Er is alleen één probleem: om het plan goed uit te voeren, zal er iemand achter moeten blijven.

Voor op de doos prijkt een mooie afbeelding van Alcatraz, maar ook de inhoud van de doos ziet er goed uit. De kwaliteit van de materialen is goed en de illustraties zijn ronduit schitterend. In de doos zitten Engelse spelregels, en dat is handig voor iedereen die geen Pools begrijpt. De regels zijn duidelijk en overzichtelijk geschreven.

De voorbereiding

Iedere speler krijgt een pion, een spelersbord en blokjes in de kleuren van alle spelers. De twaalf locatieborden worden in een rechthoek van drie bij vier op tafel gelegd en met behulp van de locatiekaarten wordt bepaald op welke locatie de spelers beginnen en waar de cipiers zijn.

Spelverloop

Iedere ronde bestaat uit drie delen. Als eerste wordt een cipier op het bord geplaatst, daarna wordt de zondebok gekozen, en als laatste mogen de spelers acties uitvoeren.

Elke ronde wordt een nieuwe cipier geplaatst. Als de eenentwintigste cipier geplaatst wordt, is het spel ten einde en hebben de spelers verloren.

Om de zondebok te bepalen nemen alle spelers een blokje van de speler van wie zij vinden dat de zondebok moet worden in de hand. Dan maakt iedereen zijn stem tegelijk openbaar en degene met de meeste stemmen wordt de nieuwe zondebok.

Afhankelijk van het aantal spelers heeft iedere speler twee (vier spelers) of drie (drie spelers) actiepunten. De zondebok heeft altijd minstens één actie meer. Als de zondebok voor de tweede keer op rij zondebok is, krijgt hij twee extra acties, tot een maximum van drie extra acties. Met deze actiepunten kunnen verschillende acties uitgevoerd worden:

  • Verplaatsen naar een aangrenzende locatie (ook diagonaal)
  • Een locatie gebruiken, afhankelijk van de locatie. Op sommige locaties kunnen voorwerpen gevonden worden, er kan geld gevonden worden of er kunnen voorwerpen geruild worden
  • Een voorwerp of geld van een speler in dezelfde locatie stelen
  • Een cipier van een aangrenzende locatie naar je eigen locatie verplaatsen
  • Een voorwerp terugleggen
  • Een omkopingskaart spelen (alleen voor de zondebok)
  • Een deel van het plan uitvoeren (behalve de zondebok)

Om een deel van het plan uit te voeren moeten de vereiste voorwerpen in het bezit zijn van één speler en moet die speler op de bijbehorende locatie staan. Alle spelers, behalve de zondebok, plaatsen dan op hun spelersbord een schijfje op de letter van de opdracht (A-F voor de zes onderdelen van het plan) om aan te geven dat dit onderdeel is uitgevoerd. Hierna wordt een nieuwe opdracht opengedraaid.

Als hierna een groep spelers ieder minstens één onderdeel hebben uitgevoerd, en samen alle onderdelen hebben uitgevoerd, kunnen zij ontsnappen. De zondebok blijft dan achter in de gevangenis.

Tips en opmerkingen

Omdat de zondebok extra acties krijgt, is het in het begin van het spel soms verstandiger om op jezelf te stemmen. Overleg goed met elkaar om te zorgen dat je niet allemaal probeert dezelfde opdracht te vervullen en probeer niet één speler heel sterk te maken, maar allemaal gelijk op te gaan.

Oordeel recensent

Alcatraz: The Scapegoat speelt vrij vlot weg. De speelduur is niet heel lang, maar vooral de rondes spelen redelijk snel. Je zit nooit echt lang te wachten op je beurt en omdat je moet samenwerken is er genoeg te doen als je niet aan de beurt bent.
Het spel zit heel goed in elkaar, je hebt constant te weinig acties om te doen wat je wil en omdat de locaties dubbelzijdig zijn is de herspeelbaarheid groot. Het mechanisme met de zondebok in combinatie met de coöperatieve aard van het spel tilt het spel naar een nog hoger niveau. Een erg goed spel wat nog vaak op tafel zal komen.

Dit spel werd ons geschonken door Kuznia Gier