Coney Island

Spelgegevens

Naam spel Coney Island
Spelbedenker Michael Schacht
Vormgeving Dennis Lohausen
Uitgever Argentum Verlag
Jaar van uitgave 2011
aantal spelers 2-4 leeftijd 10+ tijdsduur 60 minuten
prijs 30 soort spel Tegels aanleggen

Inleiding

Bij Coney Island ben je met z’n allen verantwoordelijk om een zo mooi mogelijk pretpark te bouwen. Natuurlijk wil je dat je eigen artiesten het best presteren en dus het meeste opbrengen.

De eerste indruk

Het spel ziet er erg leuk uit. Het materiaal is allemaal van stevig karton en de doos valt direct op. De spelregels zijn duidelijk, met goede voorbeelden.

Je moet proberen om de beste attracties te bouwen in het bekendste pretpark. Aan het begin van het spel is het nog een grote lege weide. Je bent niet de enige die er zijn attracties wil bouwen, dus wie krijgt de beste plaatsen?

De voorbereiding

Het speelbord komt in het midden van de tafel te liggen. Daarop komen alvast vier grondtegels te liggen. De overige grondtegels wordt naast het bord gelegd. De attracties (gesorteerd op grootte), krantentegels, karakters en het geld komen ook naast het bord te liggen. De grondstoffen, rode en witte blokjes gaan in de zak.

Elke speler krijgt een eigen speelbord met daarop negen artiesten. Elke speler krijgt ook twee geld en een grondstofblokje, blind getrokken. De puntenmarker wordt op het puntenspoor gezet.

Spelverloop

Om de beurt is elke speler aan zet. Tijdens zijn beurt zijn er twee fases. De inkomstenfasen en de actie fase. Bij de inkomstenfase krijgt een speler, afhankelijk van het aantal ingezette artiesten, punten, geld en grondstoffen. Er is een maximum aan grondstoffen en geld die je voor je mag hebben liggen. Hierna komt de actiefase.

De actiefase is niet verplicht. Elke actie mag een speler slechts één keer uitvoeren tijdens zijn beurt. De acties kunnen in willekeurige volgorde gespeeld worden. De drie basisacties zijn:

Bouwtegel aanleggen

Je neemt een bouwtegel en legt deze passend aan aan de reeds liggende tegels. Je moet hiervoor kosten betalen, deze staan op het speelbord. Afhankelijk van waar je de tegel legt zijn de kosten één of twee geld. Hierna krijg je soms ook een extra voordeel zoals een grondstof of punten.

Artiest plaatsen

Neem een van je artiesten uit een van de wagens, je neemt altijd de meest linkse uit de gekozen wagen. Deze artiest mag je dan op een leeg veld op het bord leggen. De kosten, grondstoffen, staan naast de desbetreffende wagen afgebeeld. Als je geen artiesten meer hebt, mag je een artiest verplaatsen tegen dezelfde kosten. Als je vier artiesten in een vierkant hebt staan krijg je extra punten.

Attractie bouwen

De kosten van een attractie staan op de attractie vermeld. Daarnaast staat er ook een mannetje met een getal op. Een attractie moet altijd op artiesten gebouwd worden. Het getal bij het mannetje zegt je hoeveel kleuren artiesten er overdekt moeten worden. De speler die de attractie bouwt krijgt de punten die op het linker bord op de attractie staan. De spelers wiens artiest overbouwt, krijgt de punten die op de artiest staan. De artiesten die overbouwt zijn, gaan weer naar de respectievelijke spelers hun wagens terug.

Hierna kunnen de spelers nog een kleine actie uitvoeren:
Dit kan je doen door de hulp in te roepen van een karakters. De kosten hiervoor worden betaald aan de speler die op dat moment dat karakter bezit. Er zijn vijf karakters in het spel en ze hebben meestal invloed op de grondstofblokjes en of punten.

Het spel is afgelopen als er nog maar één soort attractie over is, of als een speler de zestig punten heeft bereikt, de kranten op zijn of de grondtegels op zijn. De ronde word dan nog afgemaakt. Voor de eindtelling worden alleen nog de punten van de kranten opgeteld en elke artiest die nog op het spelbord staat kost je twee punten.

Tips en opmerkingen

In Essen kregen we er nog een miniuitbreiding bij, dit is een nieuwe grote attractie met een ander vorm. Deze komt in de plaats van een andere attractie. Meer voegt deze niet toe.

Oordeel recensent

Het spel zelf ziet er erg mooi uit en speelt makkelijk en snel. Het thema is mooi in het hele spel ingewerkt. Ik heb het spel al enkele keren gespeeld en het enthousiasme dat ik aan het begin had, is nu wat minder. De herspeelbaarheid is voor mij niet erg hoog. Als mensen het op tafel leggen, zal ik zeker met plezier mee doen, maar ik zal het zelf niet zo snel voorstellen.

Auteur: Pieter

Secretaris Roll The Dice